Μήνας παθών για την Ελλάδα ο Απρίλιος: Σε φάση έξαρσης ο κορωνοϊός

Ο Απρίλιος θα αποτελέσει έναν από τους «σκληρούς» μήνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού όπως δήλωσε σήμερα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Αναμένεται με επιστημονικούς όρους τον Απρίλιο να κλιμακωθεί η επιδημία. Γι΄αυτό θα είναι σκληρός μήνας. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στη Ιταλία, η οποία είναι σε γενική καραντίνα, και εξηγώντας τι μπορεί να συνέβη και αυξήθηκαν τόσο τα κρούσματα τόνισε ότι «υπάρχουν υποθέσεις» και έδωσε τρεις λόγους: «Πρώτον η Ιταλία έχει πολύ γερασμένο πληθυσμό, ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ αυξημένος. Δεύτερον διεσπάρη (ο ιός) εντός των νοσοκομείων και άρα εντός των ευπαθών ομάδων, των νοσηλευομένων ασθενών και τρίτον στην Ιταλία η διασπορά δεν έγινε αντιληπτή εξαρχής».

Για πόσο ζει ο ιός

Εντωμεταξύ, ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Καλιφόρνιας   κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και τρεις ώρες ενώ στις επιφάνειες μέχρι και τρεις ημέρες.

Το πιο ανησυχητικό που πρόεκυψε από την έρευνά τους είναι ότι ο κοροναϊός επιβιώνει σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι χάλυβα, τις οποίες συναντά συχνά κανείς στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, η Μέριλιν Ρόμπερτς, μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει τον κορωναϊό από μολυσμένα αντικείμενα».