Δηλητήριο Ερντογάν μετά την ήττα στις Βρυξέλλες: «Ο Μητσοτάκης να μάθει Διεθνές Δίκαιο»!

«Δριμύτερος»… επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν , όπου το παζάρι του με τους Ευρωπαίους ηγέτες  δεν πέτυχε καθώς δεν πήρε τίποτε από όσα ζητούσε.  Αψηφώντας το «μήνυμα» που πήρε υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορα με την Ευρώπη.

Κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας με φόντο το προσφυγικό, μιλώντας για «δολοφονικές» ενέργειες κατά προσφύγων. Προειδοποίησε δε, ότι η Αγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η Ελλάδα δεν ξέρει το Διεθνές Δίκαιο. […] Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι η στάση που ακολουθούν στη συνοριογραμμή είναι φόνος. Υπάρχουν 4 -5 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν στα σύνορα» δήλωσε ο Ερντογάν, απειλώντας ότι θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τις εικόνες με «ανθρώπους τους οποίους έγδυσαν» στα σύνορα.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου χρησιμοποιούν βία για να αποτρέψουν την εισροή στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που συγκεντρώθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Παζάρια» στις πλάτες προσφύγων

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει -μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες- τα «ανατολίτικα παζάρια» με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλάτη χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανακοινώνοντας νέα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγκελα Μέρκελ και πιθανόν και τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία αμάχων στην Ιντλίμπ, τώρα η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί».

Ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, αποκαλυπτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το επιχείρημα της Ελλάδας πως είναι το σύνορο της Ευρώπης προς την Ανατολή υποστήριξε ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα ξεκινούν από τα νότια της Τουρκίας» ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί.

«Περάσαμε σε μια νέα φάση διαλόγου αλλά η ΕΕ πρέπει να συμπεριφερθεί έντιμα» προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυριζόμενος πως η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τους πρόσφυγες. «Εσείς τι κάνατε;» αναρωτήθηκε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Συρία.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ στο προσφυγικό, βέβαια υπό προϋποθέσεις.