Ο χειμώνας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη - Πρόβλεψη για κακοκαιρία σύμφωνα με τον «Ηρακλή» - Πότε αναμένεται

Mπορεί ο χειμώνας φέτος να δείχνει υποτονική παρουσία στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ευρώπης, παρόλα αυτά τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία έτσι όπως προκύπτουν από το προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής», δείχνουν ότι ο χειμώνας μάλλον δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμα και ίσως προσπαθήσει να αντεπιτεθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ίσως και στο πρώτο του Απρίλη.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο του Open Tv Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετά τις 20 του μήνα φαίνεται πως θα σχηματιστεί ένας αντικυκλωνικός εμποδισμός σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Από την θέση αυτού του εμποδισμού θα εξαρτηθεί προς τα που θα κινηθούν οι πολικές αέριες μάζες.

Σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής» οι περισσότερες ενδείξεις θέλουν αυτόν τον εμποδισμό να σχηματίζεται προς τα κεντροβόρεια τμήματα της Ευρώπης με μια μετατόπιση μάλιστα προς την Σιβηρία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας έχει μειώσει κατά πάρα πολύ την συχνότητα εμφάνισης του στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και το ότι η δυτική ροή αύξησε σημαντικά την διάρκεια της επίδρασής της, είναι πολύ πιθανό να επαληθευτούν αυτές οι ενδείξεις σε μια προσπάθεια της Φύσης να εξισορροπήσει αυτή την κυκλοφορία.

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο που σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 50% πιθανότητες επαλήθευσης, θα πρέπει πολικής προέλευσης αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας και μέσω της Ουκρανίας να κινηθούν προς τη χώρα μας κατά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, που αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ίσως αυτή η ροή διατηρηθεί και στις αρχές του Απρίλη.