Τραγωδία: Νεκρό παιδί μεταναστών, που έφτασαν με βάρκα στη Λέσβο - Eξέγερση στο ΚΥΤ της Μόριας - Ένταση στα νησιά

Τραγωδία το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στη Λέσβο, όταν 48 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο με κατεύθυνση το νησί, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του Λιμενικού Σώματος, κατά την συνηθισμένη πρακτική Τούρκοι διακινητές ξεφούσκωσαν, ή σύμφωνα με μαρτυρίες, έσχισαν την βάρκα, προκειμένου οι επιβαίνοντες να διασωθούν από το ελληνικό Λιμενικό και να μεταφερθούν έτσι στην ξηρά.

Το Λιμενικό πράγματι διέσωσε τους ανθρώπους και τους οδήγησε το λιμάνι της Λέσβου, όπου διαπιστώθηκε δυστυχώς, ότι το ένα από τα δύο παιδιά που επέβαιναν στην βάρκα είχε χάσει τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα, κατά τις προσπάθειες ανάνηψης διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι, 5 μόλις ετών, είχε δυστυχώς χάσει τη ζωή του. Το άλλο παιδί, που επέβαινε στην λέμβο, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Συνεχίζονται οι ροές στα νησιά – Πάνω από 300 μετανάστες το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Περισσότεροι από 300 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν σήμερα το πρωί στα νησιά του Αν. Αιγαίου, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συνεχίστηκαν την νύχτα, αλλά και σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί, βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Έξέγερση στο ΚΥΤ της Μόριας

Εξέγερση ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί, της Καθαράς Δευτέρας,  στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Περίπου 500 αιτούντες άσυλο για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν από τον καταυλισμό με σκοπό να κατεβούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Περίπου 200 μέτρα μετά την είσοδο του ΚΥΤ δυο διμοιρίες ΜΑΤ τους σταμάτησαν ενώ δέχθηκαν επίθεση με πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Συνεχείς ροές στο ΒΑ Αιγαίο: Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν σε ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.