Στα «δύο» η Μυτιλήνη - Εμποδίζουν πρόσφυγες σε βάρκες να αποβιβαστούν στο νησί (video)

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Λέσβο, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν με βάρκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία.

Συνολικά, τουλάχιστον 250 άτομα έχουν καταφτάσει στη Λέσβο και πάνω από 120 σε Χίο και Οινούσσες.

Την ίδια στιγμή,σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτέλη, αποφασίστηκε: «ομόφωνα με τις τοπικές κοινότητες και με την κοινωνία μετά από διαβούλευση να κλείσουμε τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν από άλλο Δήμο να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο  δεν αντέχει άλλο».

Παράλληλα, οργανωμένες ομάδες κατοίκων πραγματοποιούν σχεδόν όλο το 24ωρο «περιπολίες» στο νησί και στήνουν «μπλόκα». Συγκεκριμένα οι διάσπαρτες αυτές ομάδες αναζητούν μέλη ΜΚΟ, τα οποία έχουν στοχοποιήσει για συνεργασία με τα κυκλώματα διακινητών.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί ξυλοδαρμοί εθελοντών και μία καταδρομική επίθεση σε αυτοκίνητο στη Μυτιλήνη. Τα μέλη των ΜΚΟ έχουν θορυβηθεί και ζητούν προστασία από την Αστυνομία, καθώς όπως λένε, δέχονται «τυφλούς» προπηλακισμούς και επιθέσεις.

«Μπλόκα»

Στη Μόρια μέχρι και αργά το απόγευμα της Κυριακής στήνονται «μπλόκα» από κατοίκους, προκειμένου να μην μεταφερθεί κανένας άλλος μετανάστης και πρόσφυγας εκεί. Βίντεο καταγράφουν κατοίκους της Μυτιλήνης να εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε βάρκα, μεταξύ των οποίων μία έγκυος και μικρά παιδιά, να αποβιβαστούν στο λιμάνι.

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;… Πίσω στην Τουρκία…». «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Να μπούμε σε μια βάρκα – ποιός έχει μια βάρκα; -και να τους τραβήξουμε μέσα», «Στη θάλασσα…» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

 

Άγριος ξυλοδαρμός γερμανού δημοσιογράφου

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες άγριου ξυλοδαρμού Γερμανού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, .

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος κατήγγειλε στο Twitter ότι του επιτέθηκαν τον χτύπησαν για αρκετή ώρα και πέταξαν τον εξοπλισμό του (κάμερες κλπ) μέσα στη θάλασσα.

Δείτε το σχετικό video  από την ιστοσελίδα stonisi.gr από το 10.10 και μετά

Όπως καταγγέλλει στην κάμερα της ίδιας ιστοσελίδας  μια κάτοικος της Μυτιλήνης η οποία έγινε μάρτυρας της ακροδεξιάς βίας κατά των φωτορεπόρτερ «ήμασταν στην άλλη άκρη του μόλου και κοιτάζαμε από απέναντι τη βάρκα και βλέπω να έρχεται προς την πλευρά μας ένα τσούρμο νεολαίοι οι οποίοι μόλις φτάνουν κοντά μας φοράνε μάσκες –παιδιά, μικροί- και τον έπιασαν τον νεαρό (σ.σ. τον φωτογράφο) του πέταξαν την κάμερα και του χτυπούσαν το κεφάλι στα βράχια. Αν δεν επέβαινα θα τον είχαν σκοτώσει, δεν υπάρχει περίπτωση».

 

Ακόμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη και Στρατής Κόμβος, που προσπάθησαν να εκλογικεύσουν τους συγχωριανούς του για να βγουν από το νερό οι πρόσφυγες, δέχτηκαν δέχτηκαν ύβρεις και απωθήθηκαν από το πλήθος.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, σε αναρτήσεις του στο Twitter κατήγγειλε φραστικές απειλές σε βάρος του τόσο στη Θέρμη όσο και κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωση της Μόριας κάνοντας λόγο για «μια μαύρη μέρα για την Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφους τονίζει ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και χαρακτήρισε δειλούς τους διαδηλωτές στο λιμάνι, που δεν δίνουν νερό ούτε στα μωρά και προσπάθησαν να ρίξουν τον ίδιο στην θάλασσα.

Στο «μπλόκο» προς τη Μόρια, ο Χρηστίδης ρώτησε κάτοικο γιατί συμμετέχει και εκείνος του απάντησε να σηκωθεί να φύγει. Όταν δε  τον ρώτησε «αλλιώς;» ο άνδρας έβγαλε μια σιδερένια αλυσίδα και προσπάθησε να τον χτυπήσει. «Έχω ονοματεπώνυμο» γράφει ο ανταποκριτής.

 

Κλείνει τα σύνορά του ο δήμος Μυτιλήνης

«Αποφασίσαμε ομόφωνα με τις τοπικές κοινότητες και με την κοινωνία μετά από διαβούλευση να κλείσουμε τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν από άλλο Δήμο να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο» τόνισε στην κάμερα του «Ν» ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το μήνυμα σε αυτούς που ασκούν μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε απόψε στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα, να ακουστούν οι πολίτες του νησιού πλέον, απαιτώντας όλοι μαζί τη διαφύλαξη και τη φύλαξη αυτού του νησιού», πρόσθεσε.


Ο κ. Κύτελης ζητά από το ΚΥΣΕΑ (σ.σ. Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) να στείλει δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση του ασύλου και από εκεί και στο εξής να κατανέμονται αναλόγως.

«Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε δίπλα στους πολίτες την κανονικότητα του δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο το σύνολο της φιλοξενίας των μεταναστών.

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».