Κορωνοϊός: Πρώτες αντιδράσεις δημάρχων για την ματαίωση των καρναβαλιών

Σαν βόμβα έπεσε στις πόλεις που διοργανώνουν καρναβάλια – και δεν είναι λίγες- η κυβερνητική απόφαση  να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις λόγω του κορωνοιού.

«Με βάση τις συστάσεις και τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού, με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν είναι τόσο απλό»

«Είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να δούμε αρκετά σοβαρά γιατί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ήδη έχω καλέσει και περιμένω να μιλήσω προσωπικά με τον υπουργό υγείας προκειμένου να με ενημερώσει για τους λόγους που έχει πάρει την απόφαση αυτή», δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσεπέλης.

Πρόσθεσε δε ότι «για το τριήμερο περιμένουμε χιλιάδες επισκέπτες, οι καρναβαλιστές ετοιμάζουν άρματα στολές, τα μαγαζιά έχουν παραγγείλει προμήθειες δεν είναι τόσο απλό. Μιλάμε για μια προετοιμασία που γίνεται εδώ και έξι μήνες. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, εκτός κι αν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον ιό και έχουν πάρει τόσο σοβαρές αποφάσεις».

«Ούτε κρούσμα δεν έχουμε!»

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο newsit.gr, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, δεν έκρυψε την έκπληξή του, αλλά και την ενόχλησή του! «Δεν είμαστε καλά, προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι θέλει να πει ο υπουργός Υγείας. Εμείς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση. Δυστυχώς ποτέ και για τίποτα δεν ρωτάνε την τοπική αυτοδιοίκηση. Ούτε ενημέρωση έχουμε, ούτε κάποιο κρούσμα κορονοϊού έχουμε σε ολόκληρη την Κρήτη τίποτα», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «για το καρναβάλι έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες άνθρωποι σε μια διαδικασία εθελοντισμού. Από τις τσέπες τους έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έξοδα δεν είναι απλά. Δηλαδή αύριο δεν θα πετάξουν τα αεροπλάνα, θα κλείσουν τα θέατρα, τα σινεμά, τα σχολεία; Τι θα γίνει. Προφανώς είναι σοβαρό το θέμα αλλά θέλει ψυχραιμία».