Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά, για τις κλειστές δομές - Σύγκρουση στη Βουλή (Εικόνες & Videos)

Μαίνονται τα επεισόδια στη Χίο με κατοίκους να συγκρούονται με τα ΜΑΤ. Η κυβέρνηση προχωρά ωστόσο κανονικά το σχέδιό της για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ενώ «σύγκρουση» έγινε στη Βουλή με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση, που από τη νύχτα της Δευτέρας επικρατεί στα νησιά.

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή Πιτυούς στη Χίο, οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή του «17» βρέθηκαν, το απόγευμα, αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Οι κάτοικοι της Χίου μετέβησαν στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι και περί τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή του Αίπους.

Μάχες σώμα με σώμα εκτυλίχθηκαν σε δύσβατα σημεία πάνω στο Αίπος στην ευρύτερη περιοχή του Φλώρι και του «17», με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να συνεχίζουν την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μπήκαν οι μπουλντόζες στη Χίο για την κλειστή δομή

Κανονικά προχωράει η κυβέρνηση με το σχέδιό της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Όπως διεμήνυσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για τις κλειστές δομές παραθέτοντας τα έξι βασικά οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες από την κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Εκτεταμένα επεισόδια στη Λέσβο

Σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, τη δεύτερη είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που σχεδίαστηκε να κατασκευαστεί στη Λέσβο. Ας σημειωθεί ότι κατά την επίθεση με τα χημικά ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν άμεσα.

Παρών στο συμβάν ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος κατήγγειλε «την απρόκλητη και βίας επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών που βάζει ευθέως θέμα Δημοκρατίας».

Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται οδομαχίες με τους αστυνομικούς να απωθούν τους κατοίκους με την χρήση χημικών.

Σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια

Η εκρηκτική κατάσταση στα νησιά περί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πυροδότησε σήμερα στη Βουλή σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύει το ιδιαιτέρως ευαίσθητο αυτό θέμα σε αφορμή για μετωπική επίθεση στην ΝΔ, και το ΚΙΝΑΛ ματαίως να επαναλαμβάνει πως χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία δέχθηκε τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην όμως απήντησε μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι έγινε με την αποσυμφόρηση; Τι έγινε με το επιτελικό κράτος; Γιατί αποφασίσατε ότι δεν είναι το κλειδί η αποσυμφόρηση, αλλά η αποτροπή; Πώς εξηγείτε εσείς ότι τέσσερις φορές πάνω είναι οι πρόσφυγες αυτήν τη στιγμή σε αυτά τα νησιά;» άνοιξε τον κύκλο της σύγκρουσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλ. Τσακαλώτος, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης για το Ασφαλιστικό στην Ολομέλεια.

«Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα; Και όταν στα κλειστά κέντρα αντιδρούν οι νησιώτες τους κάνετε επίταξη στην περιουσία και όταν αντιδρούν στην επίταξη της περιουσίας τους, στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τον κόσμο; Αυτή είναι η απάντησή σας; Και για να καλύψετε αυτό, βάζετε τον κ. Πέτσα να λέει ότι επειδή έχουμε ιούς πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία;» Συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι πέραν των άλλων απουσιάζει από την κυβερνητική πολιτική και πρακτική ο ανθρωπισμός.

«Μας κάνει έκπληξη αυτή η ωμή βία απέναντι σε συμπατριώτες μας. Είναι και απρόσμενη. Ξέρετε καλά ότι οι περισσότεροι είναι δικοί σας ψηφοφόροι, δεν είναι ψηφοφόροι της αριστεράς. Πραγματικά, σας το λέω λίγο σκωπτικά, αν συνεχίσετε να τους δέρνετε τελικά θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», σχολίασε με καυστικό τρόπο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γεωργιάδης.

«Σήμερα ζούμε το εξής: επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. Φθάνουν στο λιμάνι αστυνομικοί, και αντί να κατέβουν για να προστατεύσουν τους Έλληνες κατοίκους νησιώτες και να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας παραπάνω από τους λαθρομετανάστες, που είναι πλέον υπερδιπλάσιοι των Ελλήνων, εμείς προστατεύουμε τους λαθρομετανάστες και δέρνουμε τους Έλληνες. Αυτή είναι η ΝΔ», είπε ασπόνδυλα την πλευρά της Ελλ. Λύσης ο κ. Κ.Χήτας.

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ότι αντί να στείλει καράβια για να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρει εκτός νησιών, κάνει απόβαση που θυμίζει πολεμική επιχείρηση και ασκήσεις κατοχής», είπε σε υψηλότατους τόνους ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Αθ. Παφίλης.

Για πλήρη ανετοιμότητα της κυβέρνησης, αμηχανία, απουσία σχεδίου και δειλία έναντι της αντιπολίτευσης μίλησε από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Α. Λοβέρδος για να υπογραμμίσει: «Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα πιαστούμε ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα παντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε το κορυφαίο θέμα που όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις περισσότερες μεταβάλλονται τα δεδομένα των πολιτικών συστημάτων.

Οι λαοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και ακροδεξιές φωνές παίρνουν τη σκυτάλη από τους δικομματιστές και κερδίζουν πλειοψηφίες. Εάν δεν συνεννοηθούμε, μετά από λίγο καιρό όλα αυτά που ξέρουμε για παρόντες συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων θα είναι παρελθόν και στην θέση των δικών μας πολιτικών δυνάμεων θα είναι άλλες με άλλου είδους πολιτικό λόγο. Κάνουμε έκκληση να υπάρξει μια συνεννόηση, να εγκαταλειφθούν ακραίες θέσεις από τα αριστερά ή από τα δεξιά και να επικεντρωθούμε σε αυτό που η χώρα έχει ανάγκη».

Απέναντι σε αυτή την κριτική, η κυβερνώσα πλειοψηφία διά του κ. Σπ.Λιβανού απήντησε ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν το λαϊκισμό. «Προκαλείτε τον λαϊκισμό, κυρίως, όμως, προκαλείτε τις ακραίες φωνές και δεν βάζετε λίγο το μυαλό σας να σκεφτεί τι προκαλείτε και τι έρχεται στο μέλλον. Είστε παντελώς ανεύθυνοι και στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως όταν κυβερνήσατε».

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι πράγματι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τις μεγάλες ροές, και πως έγιναν λάθη αλλά διορθώθηκαν. μίλησε, επίσης, για εξάντληση του διαλόγου με τους φορείς, και για συγκεκριμένο σχέδιο: «Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων που θα βοηθήσουν τα νησιά, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Είμαστε αποφασισμένοι».

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνει ακόμα την ασφαλή φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση της απονομής ασύλου σε είκοσι τέσσερις ημέρες με το απώτατο όριο να έρχεται σε δύο μήνες και τις επιστροφές. Και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Είναι απόλυτο θράσος να έρχεσθε εσείς να μας κουνάτε το χέρι, όταν με τις ιδεολογικές σας εμμονές ανοίξατε τα σύνορα, δεν εκμεταλλευθήκατε τον χρόνο των ήπιων ροών για να δημιουργήσετε εκεί δομές που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες που ήρθαν, αφήσατε ένα απόλυτο μπάχαλο με τον μη έλεγχο των οικονομικών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δεν απορροφήσατε κονδύλια και τελικά αφήσατε και εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις ασύλου κάβα για τους επόμενους».

Από χθες, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, επικρατεί «πολεμικό» κλίμα, με εκατοντάδες κατοίκους να βρίσκονται στα λιμάνια των νησιών τους, οχήματα του δήμου να έχουν αποκλείσει το οδικό δίκτυο και την ίδια ώρα να επιστρατεύονται τουλάχιστον 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, μαζί με υδροβόλα οχήματα, προκειμένου να επιβάλουν την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και έγινε ευρεία χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει: Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Σύνδεσμος Κληρικών: Το μεταναστευτικό να μην γίνει αφορμή να διασπαστεί ο λαός

Σε ανακοίνωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος αναφέρει πως «παρατηρούμε αποσβολωμένοι τις τελευταίες ώρες όσα συμβαίνουν στα δύο νησιά μας, την Λέσβο και την Χίο. Από την μία η επέμβαση των ΜΑΤ και από την άλλη αυτό που ακούγεται από τους νησιώτες, δηλαδή περί καταλήψεως των νησιών από τα ΜΑΤ. Το μυαλό μας πηγαίνει σε παλαιότερες δύσκολες εποχές, όπου οι Έλληνες στρέφονταν κατά των Ελλήνων».

«Παρακολουθούμε με αγωνία αυτές τις εξελίξεις και ευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει τους κυβερνώντες και να δίνει δύναμη στους νησιώτες, οι οποίοι σηκώνουν μόνοι τους το βάρος των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια, να βρουν την καλύτερη λύση και να επικρατήσει η λογική», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε το μεταναστευτικό να μη γίνει αφορμή να διασπαστεί για μία ακόμα φορά ο λαός μας. Είθε να βρεθεί η καλύτερη λύση, η οποία θα ικανοποιεί όχι μόνο τους νησιώτες, αλλά και όλους τους Έλληνες», καταλήγει.