Θέμα χρόνου, να φτάσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό

Έκτακτη σύσκεψη για τις επικίνδυνες διαστάσεις, που παίρνει το θέμα του κορωνοϊού, μετά τα κρούσματα στη γειτονική Ιταλία, έχει συγκαλέσει για σήμερα Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ζήτημα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με στόχο να εξεταστεί η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων.

Επιπροσθέτως έκτακτη ευρεία σύσκεψη έγινε και την Κυριακή στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορωνοϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 150, με αυξητική τάση και φέτος μετά από αιώνες, έχει προληπτικά ματαιωθεί το Καρναβάλι της Βενετίας.

Οι επιδιμιολόγοι προειδοποιούν: Θέμα χρόνου, να έχουμε κρούσμα Covid-19 και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα.

«Κάπου έχει χαθεί ο επιδημιολογικός σύνδεσμος. Αυτό που ψάχνουμε τώρα είναι πως έφτασε από την Κίνα στην Ιταλία. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια έμμεση σύνδεση που μεταφέρθηκε ο ιός στην Ιταλία. Ηταν κάτι που το αναμέναμε και κάτι που είναι δύσκολο να διερευνηθεί, γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και στην ασυμπτωματική φάση», δήλωσε την Κυριακή ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Αθανάσιος Τσακρής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καραντίνα περιορίζει την εξάπλωση, αλλά «μπορεί να μαζευτεί αυτό το πράγμα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα».

Τελευταία εξέλιξη: Και πέμπτος νεκρός, θύμα του Covid-19, στη βόρεια Ιταλία

Και πέμπτος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό πέθανε στη βόρεια Ιταλία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 5, όπως μετέδωσε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Rai.

Λίγο νωρίτερα ένας άνδρα 84 ετών, ήταν το τέταρτο θύμα της επιδημίας, ο οποίος νοσηλευόταν ήδη για κάποια άλλη ασθένεια, όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού Covid-19,  ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν και από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έμφαση στην ενημέρωση – Τι αποφασίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Στην έκτακτη σύσκεψη της Κυριακής, στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Τι θα γίνει με τα ελληνικά σχολεία, που ήδη βρίσκονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές 10 σχολείων, που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Καλά στην υγεία τους οι μαθητές των σχολείων – Επιστρέφουν από την Ιταλία

Η επιστροφή από την Ιταλία στην Ελλάδα των μαθητών τεσσάρων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία έχει δρομολογηθεί, έπειτα από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού στη γειτονική χώρα.

“ Είμαστε σε διαδικασία επιστροφής των μαθητών, θα γίνουν όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

“ Μιλώ συνεχώς με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπευθύνους των αποστολών. Τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες που μας δίνονται. Θα επιστρέψουν τα παιδιά άμεσα, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στα σπίτια τους υγιέστατα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς και συνεχώς με τους γονείς και τα παιδιά”, τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Διευκρίνισε, δε, πως συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία η διαδικασία της άμεσης επιστροφής από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία αφορά λιγότερους από 200 μαθητές. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την επιστροφή χρημάτων για τις εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί και αναστέλλονται, απάντησε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας από όπου θα δοθούν και οι σχετικές οδηγίες.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του Covid-19. Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από την Κυριακή και κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές ελληνικών σχολείων, που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας».

Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Δεν κλείνουν τα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας εξαιτίας του Covid-19

Πως δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα Δευτέρα, ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί.

“Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα”, δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Περισσότερα από 200 πλέον τα κρούσματα στην Ιταλία

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία–στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο–αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150 και έως τη Δευτέρα είχαν ξεπεράσει τα 200, ενώ έχουν καταγραφεί ήδη πέντε θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης, να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Για την ακρίβεια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 217, από τα οποία περισσότερα από 180, μόνο στη Λομβαρδία.