«Μπλοκάρει» η κυβέρνηση το κόλπο των σούπερ μάρκετ με τις σακούλες - Περιβαλλοντικό τέλος σε όλες

Επεκτείνει την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους οριζόντια, σε όλες τις πλαστικές σακούλες η κυβέρνηση  με νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με το Dikaiologitika News που έκανε και σχετική έρευνα, γίνεται στοχευμένα για να εμποδιστεί η μικρή απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους από τότε που τα super market λάνσαραν τις δικές τους, «χοντρές» πλαστικές σακούλες οι οποίες όμως δεν έχουν περιβαλλοντικό τέλος με αποτέλεσμα όλο το κέρδος να εισπράττεται από τα super market.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΚΥΑ που υπέγραψε το 2017 ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς απέκτησαν περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτών μέχρι το 2018 και 9 λεπτών μέχρι το 2019.

Από το περιβαλλοντικό τέλος εξαιρέθηκαν οι πλαστικές σακούλες πάχους άνω των 50 μικρoμέτρων (οι «χοντρές» σακούλες) ενώ περιβαλλοντικό τέλος δεν απέκτησαν κι οι πλαστικές σακούλες που δίνονται σε υπαίθριες αγορές (βλ. λαϊκές), ψιλικατζίδικα, περίπτερα. Η ΚΥΑ δεν ανάγκαζε τα super market να διαθέτουν την λεπτή πλαστική σακούλα με το περιβαλλοντικό τέλος, αν δεν το επιθυμούσαν.

Μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος στο Dikaiologitika News: «Είναι πιθανό ότι τα έσοδα από την πλαστική σακούλα το 2019 να μην είναι ούτε το 1/7 συγκρινόμενα με αυτά του 2018. To 2018 έφτασαν τα 10 εκ ευρώ. Για το 2019 θα ξέρουμε σε λίγο καιρό».

Βλέποντας το ΥΠΕΝ ότι τα παραπάνω παραθυράκια προκάλεσαν έκρηξη της κατανάλωσης της χοντρής πλαστικής σακούλας και ραγδαία μείωση της είσπραξης του περιβαλλοντικού τέλους μέσα από τα νόμιμα τρικ των super market αποφάσισε να επιβάλλει οριζόντιο χαράτσι σε όλες τις πλαστικές σακούλες που κυκλοφορούν στην αγορά – από τα super market μέχρι τις υπαίθριες αγορές και τα ψιλικατζίδικα. Από το περιβαλλοντικό τέλος θα εξαιρεθούν οι βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και οι λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.