Πάει πίσω η αύξηση του κατώτατου μισθού; - Το νέο σενάριο

Η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. ενώ επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι στοχεύει σε αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης.

Το θέμα φαίνεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση καθώς το επόμενο διάστημα   ξεκινούν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Αλλά δεύτερες σκέψεις ίσως φέρουν ανατροπές στις αρχικές προθέσεις να υπάρξει μία πρώτη αύξηση φέτος.

Σύμφωνα με το in.gr, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μπαίνει το σενάριο η αύξηση να μετατεθεί για το 2021 και το ποσό να φθάνει το 7% καθώς δεν θέλει να επηρεαστεί η απασχόληση.

Βέβαια η διαδικασία είναι ακόμη στην αρχή καθώς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την εισήγηση του για το κατώτατο μισθό στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων

Τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης (ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας) πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει τον φάκελο στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Η επιτροπή συγκεντρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου. Στις 30 Απριλίου το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή σοφών.

Το πόρισμα θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας έως 31 Μαΐου. Ο υπουργός Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος της αύξησης.

ΤτΕ και φορείς της αγοράς

Υπενθυμίζεται ότι ε πρόσφατα  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μίας αύξησης, που θα συνδέεται με τους ρυθμούς της παραγωγικότητας.

Φορείς της αγοράς πάντως υποστηρίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες μεταρρυθμίσεις.