ΜΑΤ τέλος από τα Εξάρχεια - Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης

Aπό πεζές και δίτροχες περιπολίες, αστυνομικούς με σκούτερ, drones και αστυνομικούς σκύλους περιπολίας αντικαθίστανται από σήμερα οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της χαρτογραφημένης εγκληματικότητας στην περιοχή θα παραμείνουν μόνο δύο διμοιρίες  στην περιοχή: Η πρώτη θα παραμείνει αμετακίνητη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και η δεύτερη στο υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Το σχέδιο προβλέπειτον «τεμαχισμό» τον Εξαρχείων σε έξι τομείς, ανάλογα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σ’ αυτούς.

Από την χαρτογράφηση των Εξαρχείων ξεχωρίζει ένας μεγάλος τομέας όπου καταγράφονται συστηματικά κλοπές, ληστείες, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή είναι και η περιοχή που οι Αρχές αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Περικλείεται μεταξύ άλλων από τις οδούς: Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης και Στουρνάρη.

30 αστυνομικοί ανά βάρδια

Αρχικά θα διατεθούν τρεις πεζές περιπολίες των τεσσάρων αστυνομικών και άλλες δύο εποχούμενες με σκούτερ που θα κινούνται παράλληλα σε χαρτογραφημένες διαδρομές. Συνολικά 30 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, και περίπου 100 συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αρχικά το «ωράριο» εφαρμογής του νέου σχεδίου δράσης θα είναι από τις 09:00 έως τις 23:00, ενώ σε βάθος χρόνος θα επεκταθεί επί 24ώρου βάσεως.

Οι συγκεκριμένες περιπολίες θα έχουν την συνδρομή ομάδων ΟΠΚΕ και της νέας ομάδας «ΔΡΑΣΗ», οι οποίες θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και τυχόν επιθέσεων εναντίον των περιπολιών.

Ουσιαστικά αυτό που θέλει να πετύχει η ΕΛ.ΑΣ. με το νέο σχεδιασμό της είναι η αντικατάσταση των δυσκίνητων διμοιριών των ΜΑΤ, καθώς όπως εκτιμήθηκε  η «βαριά» παρουσία τους δημιουργούσε εστίες έντασης, ενώ παρουσιαζόταν δυσλειτουργία στις περιπτώσεις καταδίωξης, προσαγωγής υπόπτων και σύλληψης δραστών.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης συμπεριλαμβάνεται τόσο η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής όσο και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

«Το συγκεκριμένο σχέδιο, παράλληλα με ορισμένες άλλες αστυνομικές δράσεις, πρόκειται να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια. Η αστυνομική παρουσία θα είναι συνεχής και οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς», τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.