Ολική σύγκρουση νησιωτών-κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Σκληραίνει η κόντρα των νησιωτών με την κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Aκυρώθηκε και επισήμως από την πλευρά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη η συνάντησή του με τους δημάρχους των νησιών  οι οποίοι αντιδρούν στην δημιουργία νέων, κλειστών ΚΥΤ ((κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης), στην περιοχή τους.

Η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για αύριο, ματαιώθηκε μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης ότι δεν θα παρευρεθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιτάξεις χώρων όπου θα στηθούν τα νέα Κέντρα.

Διαδήλωση

Ωστόσο, αύριο προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της Λέσβου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο χθες δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.

Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και στήριξη των κινητοποιήσεων  αποφάσισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεκλήθη εκτάκτως.

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή, έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εργασίες.

Σε Χίο και Λέρο

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε καμία υπηρεσία του δήμου να μη βοηθήσει στη διαδικασία δημιουργίας της νέας δομής. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προσφυγή κατά της ΠΝΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να δρομολογηθούν συναντήσεις ενημέρωσης με τους ευρωβουλευτές και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Λέρο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλιας στην «Καθημερινή». «Μας λένε ότι η δομή θα είναι κλειστή. Μετά όμως λένε ότι θα έχουν κάρτες για να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν και θα μένουν μέσα συνέχεια μόνο οι παραβατικοί. Τι να πιστέψουμε», αναρωτιέται.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Λέρου είναι 8.500 και οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί είναι 3.500, εξηγεί ο κ. Κόλιας για την αντίδραση του κόσμου στη Λέρο. «Για να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο για οτιδήποτε, χρειάζονται τρεις μήνες. Γιατί βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μία επιπλέον πόλη και χρειάζονται γιατρό και εξετάσεις», εξηγεί.

«Εμάς μας εξέλεξε ο κόσμος για να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ιδρώσαμε για να βγάλουμε από το νησί τη ρετσινιά του ψυχιατρείου. Θέλουμε κίνητρα για τους τουρίστες και όχι για τους μετανάστες», τονίζει αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά και στις περιοχές που έχουν κέντρα φιλοξενίας.

Ο κ. Κόλιας τονίζει ότι το «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος είναι οι επιστροφές και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται. «Εδώ στο νησί έχουμε πολλούς που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους, αλλά δεν μετακινούνται. Σήμερα να κάνουν επιστροφές. Μόλις γυρίσουν πίσω στην Τουρκία εκατό άτομα, θα τους δώσω την περιοχή στα Λέπιδα να φτιαχτεί το νέο κέντρο», καταλήγει.

Ο Περιφερειάρχης

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως είπε «η Κυβέρνηση δεν έκανε πράξη τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί, όπως για παράδειγμα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των νοσοκομείων». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση που είχε προ δεκαπενθημέρου με το αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη, δεν έγινε καμιά κουβέντα για επιτάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης.

Ο κ. Μουτζούρης είπε ότι μετά από τις κινήσεις αυτές δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση και η εμπιστοσύνη προς αυτήν έχει πλέον χαθεί.

Ο Θεοδωρικάκος

Την ίδια στιγμή  προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στα νησιά τονίζοντας πως σε… βάθος χρόνου η κατάσταση με το Προσφυγικό θα είναι καλύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, κάτι που όπως πιστεύει και ο ίδιος θα έχει αποδοτικότητα.

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ότι σωστά προχωρά η κυβέρνηση με επιτάξεις χώρων για τα κλειστά κέντρα και το νέο σύστημα άσυλου.

«Καλό είναι να επιτυγχάνονται με συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα τις πάρει κάνεις πίσω», είπε ο κ. Θεοδωρικάκο