Αλαλούμ με τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα σε όσους απώλεσαν το ΕΚΑΣ

Αναστάτωση επικρατεί στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας μετά την απόφαση να διατηρηθεί η μηδενική συμμετοχή για όσους απώλεσαν το ΕΚΑΣ στις αρχές του χρόνου. Έτσι οι ασθενείς που προσέρχονται απαιτούν να μην πληρώσουν συμμετοχή στηριζόμενοι στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια,όπως λένε.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς μηδενική συμμετοχή έχουν μόνο όσοι την δικαιούνται σύμφωνα με την διάγνωσή τους και μόνο στην περίπτωση που επιλέξουν γενόσημο φάρμακο. Αν επιλέξουν πρωτότυπο, θα επιβαρυνθούν με την διαφορά της τιμής.

Να υπενθυμιστεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι συνταγές, έχουν την επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά συνταγή, την οποία πληρώνει ο ασφαλισμένος ακόμη και αν έχει μηδενική συμμετοχή και επιλέξει γενόσημο φάρμακο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1 ευρώ ανά συνταγή επρόκειτο να καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τελικώς η σχετική ρύθμιση δεν προωθήθηκε ποτέ.

Πάντως οι φαρμακοποιοί της Αττικής (ΦΣΑ) εξακοντίζουν και αιχμές κατά του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με αφορμή τις δηλώσεις του για τη μηδενική συμμετοχή όσων δικαιούνταν ΕΚΑΣ, αφού όπως λένε: «Θα πρέπει οι δηλώσεις των αρμοδίων να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τόσο των ασθενών όσο και των φαρμακοποιών».