Πανεπιστήμιο για «65+» στο κέντρο της Αθήνας

Tην ευκαιρία να διδαχθούν Ευρωπαϊκή Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Θεατρικό Παιχνίδι θα έχουν τα άτομα άνω των 65 ετών που ζουν στην Αθήνα, μέσω της δια βίου μάθησης, την ψηφιακής εκπαίδευσης, την ενίσχυσης του εθελοντισμού και της επαφής τους με νεότερες γενιές.

Η ιδέα για το Πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας εμφανίστηκε το 1973 στη Γαλλία, όπου έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη προσπάθεια, η οποία και ακολουθούσε το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των τότε πανεπιστημίων. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες τέτοια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ΜΚΟ People Behind λειτουργεί από το 2017. Σκοπός της ήταν και είναι να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μένουν ενεργοί σαν άνθρωποι και πολίτες. Μιλώντας στο in.gr, οι εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση ανέφεραν ότι στοχεύουν να ενεργοποιήσουν τα άτομα.

Η κα. Αστερίου μαζί με την Μαρία Ηλιοπούλου, οι δύο ιδρύτριες της ΜΚΟ, δηλώνουν πως ελπίζουν να δώσουν την κατάλληλη αφορμή σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται να βγουν από το σπίτι τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους κάνουν να νιώθουν πραγματικά καλά.,«Για εμάς δεν μετράει η οικονομική επιφάνεια, αλλά η διάθεση του ανθρώπου να παραμείνει ενεργός» λέει η πρώτη,  ενώ τονίζει πως ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ οι αιτήσεις στην Αθήνα ήταν εκατοντάδες και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Έκλεισαν οι εγγραφές για τον Φεβρουάριο

Οι κύκλοι μαθημάτων είναι τετράμηνοι και θα διαρκούν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο και από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο. Όσον αφορά στα μαθήματα που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, οι εγγραφές έχουν κλείσει, καθώς τα τμήματα συμπληρώθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει για τη συμμετοχή στα μαθήματα είναι πάνω από τετρακόσιες, ωστόσο το Πανεπιστήμιο θα καταφέρει να ικανοποιήσει περίπου διακόσια άτομα.

Στόχος τους είναι να ενταχθούν όσο περισσότερα τμήματα γίνεται και να δημιουργηθούν και νέες θεματικές, ώστε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στο μέλλον.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα ήταν πολύ απλές: να είναι κατά προτεραιότητα άνω των 65 ετών, να γνωρίζει τα βασικά ελληνικά και να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο χώρο των μαθημάτων.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε έναν χώρο κοντά στο μετρό Κεραμεικός, στην οδό Φρεαρίων 6-8 στο Γκάζι και θα είναι εντελώς δωρεάν για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.