Πλωτοί φράκτες στο Αιγαίο: Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν

Ζήτημα τήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για πλωτούς φράκτες στο Αιγαίο κατά των προσφυγικών ροών

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να μπορούν όντως να το ζητήσουν και άρα να μην παρεμποδιστούν, αποτελεί δικαίωμα που προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν μπορεί να παραβιαστεί με εθνικές αποφάσεις.

«Θα ζητήσουμε λεπτομέρειες»

Παράλληλα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, από την ελληνική κυβέρνηση και ότι πληροφορήθηκε για το ζήτημα από τον Τύπο και γι’ αυτό προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος» είπε ο εκπρόσωπος. «Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

 Και ενώ διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία,  έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο». Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέση πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

Επίσης, σύμφωνα με το in.gr, και η Frontex, πληροφορήθηκε το ζήτημα από τον Τύπο.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Σημειώνεται ότι το 2016 σχέδιο της ιταλικής κυβέρνηση για «πλωτά hot spots» στη Μεσόγειο, παρότι φάνηκε αρχικά να έχει τη συναίνεση της Επιτροπής τελικά αποσύρθηκε, ύστερα από διαμαρτυρίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατέδειξαν γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.