Πλωτό φράγμα 3 χιλιομέτρων μεταξύ Λέσβου -Τουρκίας - Τα χαρακτηριστικά του

Την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, ετοιμάζει η κυβέρνηση ως ένα ακόμη μέτρο κατά των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό-εξπρές, καλώντας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή του εντός τριών μηνών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε χθες χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο το πλωτό φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών πάνω από το νερό, μήκος 2,7 χιλιομέτρων, ενώ θα έχει εγκατεστημένους δυνατούς φακούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το κόστος του έργου αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Τις κυβερνητικές προθέσεις επιβεβαίωσε και ο κ. Πέτσας.Όπως είπε θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο. 

Επίσης, όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.

Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.