Αστραπιαία η επέλαση του νέου κοροναϊού - Γιατί η Ελλάδα παραμένει ακόμη στις χώρες χαμηλού κινδύνου

Το γεγονός  ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις στις άλλες χώρες για Κίνα, ενώ στην Ελλάδα όχι, μειώνει τις πιθανότητες να εισέλθει στην Ελλάδα  ο νέος κοροναϊός, αλλά φυσικά δεν τις εξαλείφει.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα, εάν ο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ο νέος κοροναϊός επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ στην Κίνα εκατομμύρια πολίτες και ολόκληρες πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Μεταδίδεται γρήγορα

Η γρίπη

Την ίδια ώρα, σε κλοιό γρίπης βρίσκεται η χώρα, καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα της νόσου. Τα θύματα του ιού ανεβαίνουν κατακόρυφα, αφού ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε ότι μόλις σε τέσσερις ημέρες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 13. 

Τη φετινή χρονιά ο ιός της γρίπης έκανε την εμφάνισή του με «διπλό πρόσωπο», αφού κυριαρχούν δύο υπότυποι, ο γνωστός Η1Ν1, καθώς και ο Η3Ν2.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες και ο ΕΟΔΥ αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση των περιστατικών γρίπης, καθώς διανύουμε την περίοδο έξαρσης της νόσου και σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τα κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται. Ηδη το υπουργείο Υγείας έκλεισε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για να δοθούν επιπλέον κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να αξιοποιηθούν στο δημόσιο σύστημα ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.