Μηταράκης για προσφυγικό: Αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα

Στους δρόμους με συνθήματα και πλακάτ κατέβηκαν οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Οι κάτοικοι της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου πραγματοποίησαν χθες, Τετάρτη μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Οι κάτοικοι των νησιών με τις κινητοποιήσεις τους, ζητούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Σήμερα, οι δήμαρχοι των νησιών και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικό ψήφισμα των κατοίκων.

 

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που θα παραδοθεί στο υπουγείο Εσωτερικών αναφέρει:

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ & ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Ο Μηταράκης

Εν τω μεταξύ σε χθεσινή του συνέντευξη (ΕΡΤ), ο νέος υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση θα δουλέψει συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα.

Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».

Διαφωνία

Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές» και συνέχισε ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι′ αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές».