Το Athens PIL του ΕΚΠΑ συζητά για τις Θαλάσσιες Ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Politico, στα πρωτοχρονιάτικα “μαντάτα” του, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει εκτενές άρθρο με ξεκάθαρες ανησυχίες για τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου εν μέσω του τεταμένου κλίματος που έχει προκληθεί λόγω της “αποξένωσης της Άγκυρας από τη Δύση” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συντάκτης του.

Βασιζόμενος σε διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, ο αρθρογράφος καλεί το αναγνωστικό του κοινό “να δέσει τις ζώνες ασφαλείας του για περισσότερα προβλήματα με την Τουρκία το 2020”, επισημαίνοντας τις φοβίες των αξιωματούχων για την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα ή την Γαλλία σε αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή.

Το (αυτοματοποιημένο) ερώτημα που προκύπτει υπό αυτές τις συνθήκες -το εάν δηλαδή υπάρχουν πιθανότητες για μία τέτοια εξέλιξη- μπορεί να μην εκφράζεται τόσο ηχηρά πάντοτε και από όλους, η γειτνίαση ωστόσο με την Τουρκία του “Σουλτάνου” Ερντογάν αφήνει πολλά σενάρια στη φαντασία. Έως και το χείριστο. Παρά τις κάποιες αντίθετες φωνές από ειδικούς που απαντούν με κατηγορηματικό όχι, είναι γεγονός ότι οι κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα προβληματίζουν τους πολίτες της χώρας μας εν προκειμένω, οι οποίοι αναζητούν συνεχείς απαντήσεις για το τί μέλλει γενέσθαι υπό τον βομβαρδισμό ειδήσεων στο διπλωματικό πεδίο.

Η επαφή με την μελέτη του Δικαίου της Θάλασσας και οι αναλύσεις ακαδημαϊκών κρίνονται απαραίτητες για την κατανόηση όρων όπως Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), για τις οποίες υποτασσόμαστε σε γνώση από τις καθημερινές εξελίξεις. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις διπλωματών και ανώτατων αξιωματούχων οδηγούν σε ένα εμπειρικό αποτύπωμα της δράσης των διεθνών δρώντων στο φλεγόμενο διεθνολογικό σκηνικό.

Η αμείωτη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, οι σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, τo «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, οι ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που διεκδικεί η Άγκυρα, η Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τα πυρά της ΕΕ σε Τουρκία και Ρωσία για την Λιβύη και την αλλαγή των ισορροπιών στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, η Διάσκεψη του Βερολίνου και η απουσία ελληνικής εκπροσώπησης, καθώς και η παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης, συνθέτουν ένα ενδεικτικό εκρηκτικό μείγμα συμβάντων που λαμβάνουν χώρα σε απόσταση αναπνοής και “μέσα” στο “σπίτι” μας.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, το Athens PIL / Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση για τις Θαλάσσιες Ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, στο Αμφιθέατρο Άλκη Αργυριάδη, στο Κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ επί της οδού Πανεπιστημίου 30.

Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τις εισηγήσεις εξαιρετικών ακαδημαϊκών με έμφαση στις Νομικές Διαστάσεις και στα Ζητήματα οριοθετήσεων για τις Θαλάσσιες Ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και να ακούσει τις Σκέψεις για το Μέλλον δια στόματος ακαδημαϊκών και διπλωματών, από τα χέρια των οποίων πέρασαν σημαντικά έγγραφα. Όπως όταν, επί παραδείγματι, ο πρέσβης ε.τ. σήμερα (και ομιλητής της εκδηλωσης) Γιώργος Σαββαΐδης, επέδωσε στις 25 Απριλίου 2006 στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απόρρητο σημείωμα με θέμα την «Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών με τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Οι “Εισαγωγικές Παρατηρήσεις” της εκδήλωσης (17:00-17:15) θα γίνουν από την κ. Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος θα προεδρεύσει της συζήτησης για “Το γενικό πλαίσιο και τις Νομικές διαστάσεις” με ομιλητές τον κ. Πέτρο Λιάκουρα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και την κ. Μαρία Γαβουνέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, με την Καθηγήτρια κ. Φωτεινή Παζαρτζή να συμμετέχει επίσης στο πάνελ.

Στο πάνελ για την διερεύνηση των “Ζητημάτων Οριοθετήσεων” θα προεδρεύσει ο κ. Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Καθηγητής ΕΚΠΑ και πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών. Ομιλητές οι: κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Άκης Παπασταυρίδης, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ο κ. Νικόλας Ιωαννίδης, Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τα σχόλια του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείο Εξωτερικών κ. Χρήστου Ροζάκη, και των Πρέσβεων ε.τ. κ. Παύλου Αποστολίδη και κ. Γεώργιου Σαββαΐδη. Στην τελευταία αυτή ενότητα υπό τον τίτλο “Σκέψεις για το Μέλλον” θα προεδρεύσει η κ. Μαρία Τελαλιάν, Νομική Σύμβουλος και Επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για την εγγραφή σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://bit.ly/2ToR2j2.

Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας delos.uoa.gr  3.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Athens PIL.