Jumbo - Λειτουργία τις Κυριακές: «Ξεκινάνε από την Πρέβεζα για να μετρήσουν αντιδράσεις»

Η πρόσφατη απόφαση της εταιρείας Jumbo για τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στον Νομό Πρέβεζας όλες τις Κυριακές του έτους ξεσήκωσε αντιδράσεις που πια έχουν πάρει πανελλήνια διάσταση.

Στο κατάστημα Jumbo των 1.000 τ.μ που λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια επικρατεί αναβρασμός. To Dikaiologitika News μίλησε με τους εμπλεκόμενους για να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει.

« Ήταν μια δική μου απόφαση, απόφαση του 2013 να μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματα πάνω στις Εθνικές Οδούς. Τότε είχε μόλις ψηφιστεί ένα νόμος που έδινε αυτή τη δυνατότητα στα καταστήματα» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Στράτος Ιωάννου στο Dikaiologitika News και συνεχίζει: «Αφού έγινε η διαβούλευση όπως όριζε ο νόμος με την τοπική κοινωνία πάρθηκε η απόφαση να μπορούν τα καταστήματα πάνω στην Εθνική να ανοίγουν όλες τις Κυριακές με την εξαίρεση των καταστημάτων που θα είναι πάνω από 250 τ.μ ή θα ανήκουν σε αλυσίδα».

antiperifereiaxris45
O Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου

H απόφαση μου επέτρεπε την λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, στο κομμάτι Πρέβεζα- Γιάννενα και στο κομμάτι Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα.

To 2017 ο νόμος του 2013 αναθεωρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ορίζοντας ότι η όποια απόφαση πρέπει να αφορά είτε τους πάντες είτε κανέναν, άρα ουσιαστικά όχι απλώς επικύρωσε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά χαλάρωσε και περαιτέρω τις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Είναι λοιπόν υποκριτικό τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να θίγει αυτό το ζήτημα ενώ φέρει την σφραγίδα του».

Αιφνιδιαστικά

Στην ερώτηση που έκανε το Dikaiologitika News στον κο αντιπεριφερειάρχη γιατί ο ίδιος δεν έκανε ξανά διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς το 2017, ο ίδιος μας απάντησε πως στην ουσία δεν υπήρχε εκείνη την εποχή κανένα θέμα, κάποια αντίδραση, ή κατάσταση με τα καταστήματα τα οποία δούλευαν τις Κυριακές, ήταν αποδεκτη δηλαδή η λειτουργία τους αλλά ούτε κι είχε εκδηλώσει το Jumbo ή κάποιο άλλο μεγάλο κατάστημα την επιθυμία να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Επίσης, στην ερώτηση γιατί δεν έγινε διαβούλευση τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ο ίδιος μας απάντησε ότι η εταιρεία έκανε αιφνιδιαστικά μέσα από το site της την ανακοίνωση και δεν υπήρχε περιθώριο διαβούλευσης.

Ο κος Ιωάννου πάντως κατέληξε ότι και τώρα να γίνει η διαβούλευση, αν η εταιρεία θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματος για λειτουργία όλες τις Κυριακές μπορεί σίγουρα να το κάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 – μια και όποια απόφαση κι αν παρθεί θα έχει ισχύ μετά τον Δεκέμβρη του 2020- . Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι αν στη νέα διαβούλευση αποφασιστεί ότι απαγορεύεται στα Jumbo η χρήση αυτού του νομοθετικού δικαιώματος θα πρέπει να απαγορευτεί στην συνέχεια η ίδια χρήση και για τα υπόλοιπα καταστήματα που λειτουργούν όλες τις Κυριακές και τα οποία βρίσκονται πάνω στην Εθνική Οδό. Ο αντιπεριφερειάρχης υπολογίζει χονδρικά ότι αυτά είναι πάνω από 30.

« Μετρούν αντιδράσεις»

« Στην πραγματικότητα τα Jumbo εδώ είναι η τροχοπέδη για να επεκταθεί σιγά-σιγά το μέτρο σε όλη την Ελλάδα» λέει με έμφαση στο Dikaiologitika News o Χρήστος Δημόπουλος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας και συνεχίζει: «η Πρέβεζα άλλωστε δεν έχει τόσο μεγάλο πληθυσμό ώστε να δικαιολογείται το άνοιγμα του καταστήματος εδώ τις Κυριακές. Μόνο την τοπική κοινωνία εξυπηρετούν αυτά τα καταστήματα, οι Κυριακές δεν θα αυξήσουν το τζίρο.

Στην ουσία αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία είναι να ‘μετρήσει’ τις αντιδράσεις συνδικαλιστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας για να δει πως θα προχωρήσει παρακάτω. Ήδη ακούσαμε για την Κατερίνη. Αύριο-μεθαύριο εικάζουμε ότι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν το μέτρο στα Γιάννενα, μια πόλη με 250.000 κατοίκους».

Όπως μας λέει πάντως ο κος Δημόπουλος η κατάσταση των εργαζόμενων στο Jumbo της περιοχής είναι δραματική. « Στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο της περιοχής μας παρακαλάμε τους εργαζόμενους της εταιρείας να πάμε στα δικαστήρια για όσα μας καταγγέλλουν αλλά δεν θέλουν. H κοινωνία είναι μικρή και φοβούνται πως δεν θα βρουν δουλειά αλλού.

Οι καταγγελίες που μας κάνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς όμως να θέλουν να χρησιμοποιήσουμε το όνομά τους, δεν έχουν τελειωμό. Ακούμε για ωράρια λάστιχα- 10 ώρα και 12 ώρα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες κ.α. Όλη η τοπική κοινωνία κι οι φορείς εδώ συζητούσαμε στις γιορτές ότι οι υπάλληλοι κατήγγειλαν ανώνυμα πάλι, ότι τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν η εταιρεία εδώ στην Πρέβεζα πήρε πίσω το δώρο από τους εργαζόμενους.

Εμείς βεβαιώνουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι οι αντιδράσεις μας θα είναι σκληρές. Είναι όλοι… ενεργοποιημένοι- το Εμπορικό Επιμελητήριο της περιοχής, ο δήμαρχος, οι ενώσεις εργαζόμενων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων κ.τ.λ Ετοιμάζουμε άμεσα παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα και κάλεσμα της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας».

Όσον αφορά τώρα στην διαβούλευση, η άποψη του κου Δημόπουλου είναι ότι ο αντιπεριφερειάχρης έπρεπε σε κάθε περίπτωση να συζητήσει ξανά με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία το 2017 όταν κι άλλαξε ο νόμος.

«Στον…ύπνο»

«Θα είχαν λυθεί οριστικά αυτές οι απορίες και τα κενά που έμειναν από το 2017» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: « Δεν το έκανε όμως ο αντιπεριφερειάρχης κι έτσι η εταιρεία έπιασε τους πάντες …στον ύπνο με την αιφινιδιαστική ανακοίνωση στο site της. Ούτε οι εργαζόμενοι δεν το γνώριζαν. Βρέθηκαν όλοι προ εκπλήξεως. Τώρα και να γίνει διαβούλευση μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 το κατάστημα θα μπορεί να είναι ανοιχτό κάθε Κυριακή».

Για τον ίδιο τον κο Δημόπουλο πάντως, το θέμα στο σημείο που έχει φτάσει μόνο πολιτικά μπορεί να λυθεί. « Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία και κυβερνητική παρέμβαση μια κι η εταιρεία είναι νομότυπη».

Το Dikaiologtika News έχει ζητήσει σχόλιο και από την εταιρεία Jumbo κι αναμένει απάντηση.

dimopoulos37
Ο κ. Δημόπουλος

Αναμένοντας την απάντηση από την κεντρική διοίκηση της εταιρείας, επικοινωνήσαμε με το εν λόγω υποκατάστημα της Πρέβεζας. Ο υπεύθυνος του καταστήματος εκεί μας είπε πως οι επίσημες δηλώσεις και τα σχόλια γίνονται πάντα από την εταιρεία και πως σε ο, τι αφορά πάντως στο νέο ωράριο ισχύει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας όπως την ξέρουμε ήδη.

Στις ερωτήσεις μας για τις κατηγορίες που ακούγονται στην τοπική κοινωνία ότι η εταιρεία καταστρατηγεί τα ωράρια των εργαζόμενων, τις συμβάσεις τους αλλά και το ότι τους πήρε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων μας απάντησε πως οι παραπάνω κατηγορίες είναι ανυπόστατες και πως η εταιρεία τηρεί το γράμμα του νόμου σε ο, τι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προτεινόμενα για εσάς