Και οι ψησταριές στο «στόχαστρο» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Ένα βήμα πιο πέρα προχωρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος ο οποίος έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη χρήση τζακιών και τις εκπομπές μικροσωματιδίων  που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία , με πρώτο τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων μορφών καρκίνων.

«Τα περισσότερα τζάκια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις δεν είναι ενεργειακά. Σε κάθε περίπτωση η αλόγιστη χρήση και η ρύπανση που προκαλείται είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Τα μικροσωματίδια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία είτε για τον πνεύμονα είτε για καρδιαγγειακές παθήσεις είτε για τον εγκέφαλο», τόνισε μιλώντας στο Open TV.

Αναφερόμενος στο ότι ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να ζεσταθεί επεσήμανε: «Και στα πρώτα χρόνια της κρίσης η κατάσταση στην Αθήνα ήταν αφόρητη. Η τότε κατάσταση ωστόσο, η φτώχεια που οδηγούσε κόσμο να παγώνει δεν σου επέτρεπε να κάνεις και πολλά. Έκαιγαν ό,τι υπήρχε». Ο ΠΟΥ αναφέρει ωστόσο ότι 3,5 εκατομμύρια πρώιμοι θάνατοι οφείλονται σε καύση βιομάζας και ξύλων».

Όμως ο κ. Φιλόπουλος έβαλε στο στόχαστρο και μία αγαπημένη συνήθεια: «Και τα μπάρμπεκιου και οι ψησταριές είναι επικίνδυνες» είπε και χτύπησε ένα από τα ευαίσθητα σημεία των Ελλήνων που δεν είναι άλλο από την… κρεατοφαγία και δη αυτή του κάρβουνου, ενώ προειδοποίησε «να μην τρώτε πολλά καπνιστά προϊόντα… Υπάρχει το ηλεκτρικό γκριλ, το γκάζι, μπορείτε να ψήσετε. Κι όχι πολλά πολλά γιατί ο καρκίνος δεν χτυπάει άμεσα, όπως ένα τροχαίο, αλλά έρχεται μετά από χρόνια».