Επί ποδός στην Σάμο: «Να μεταφερθούν πρόσφυγες στα δύο αρματαγωγά»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί τους πολίτες ο δήμος Ανατολικής Σάμου, για σήμερα το απόγευμα, μετά την «αθέτηση» της κυβερνητικής εξαγγελίας ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται περιμετρικά του ΚΥΤ στο Βαθύ στα δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να προφυλαχθούν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Τα δύο αρματαγωγά κατέπλευσαν την Κυριακή στο λιμάνι Μαλαγαρίου και θα παραμείνουν προληπτικά, λόγω της κακοκαιρίας που προβλέπει η ΕΜΥ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στόχος σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι να φιλοξενηθούν προσωρινά στα πλοία, μέχρι να περάσει το κύμα κακοκαιρίας περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες , κυρίως γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι και άλλα ευπαθή άτομα που  διαμένουν στον καταυλισμό στο Βαθύ.

Ωστόσο, «παρά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα μεταφέρει ευπαθείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών στα οποία αυτά λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, μέχρι στιγμής κανένας από τους διαμένοντες πέριξ του ΚΥΤ δεν έχει μεταφερθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ανατολικής Σάμου, καλώντας τους δημότες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο νησί το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα ζητά την μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα με επιβατικά πλοία σε Δομές που να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.

«Πρόσκαιρη και αναποτελεσματική λύση»

Η αποστολή δύο αρματαγωγών προκειμένου να προστατευτούν πρόσφυγες και μετανάστες από το χιονιά που αναμένεται αποτελεί πρόσκαιρη και αναποτελεσματική λύση τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ Σάμου και προσθέτει: «Συνιστά πρόκληση για τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς και για τους κατοίκους του νησιού από τη μεριά της κυβέρνησης καθώς η πολιτική της είναι αυτή που εγκλωβίζει κατά χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στο νησί».

Προτρέπει μάλιστα την κυβέρνηση να ναυλώσει πλοία για τη μεταφορά όλων των υπεράριθμων μεταναστών εντός κι εκτός ΚΥΤ σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες στην ενδοχώρα.