Έκτακτες ρυθμίσεις σε ισχύ, λόγω της επέλασης του «Ηφαιστίωνα» - Ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων

Από το πρωί οι ψυχρές αέριες μάζες προκαλούν τη νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», και επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία παρουσιάζει πτώση από το απόγευμα, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά ορισμένων νομών, αλλά και στην Αττική.

Πυκνό χιόνι από Μαρούσι και πάνω, προσοχή στην Αθηνών – Λαμίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι αναμένεται να χτυπήσουν κυρίως τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, με το τελευταίο του post στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής και μετά από την περιοχή του Αμαρουσίου και πάνω, ενώ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη την κατάσταση» στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα Βίλια, από τις απογευματινές ώρες και μετά.

«Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση στα Βίλια και στην Αθηνών – Λαμίας από τις απογευματινές ώρες και μετά. Αποφύγετε τις μετακινήσεις αν δεν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα από Μαρούσι και πάνω με μεγάλη πιθανότητα για χιονόστρωση. Στα βόρεια της Αττικής ίσως χρειαστούν αλυσίδες αύριο σε ορισμένα σημεία. Οι χιονοπτώσεις πιθανόν να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα! Αττικοβοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο του χιονιά!», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκε, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά Αχαΐας, Αρκαδίας και Μαγνησίας

Προβλήματα συγκεκριμένα έχουν προκύψει στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το – 15ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).

*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

*Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.

*Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Επιπλέον, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω του παγετού

Επίσης, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα η Νέα Οδός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενημερώνει τους οδηγούς ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ η απόφαση της Τροχαίας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως και Σκάρφεια.

Η Κεντρική Οδός επίσης, αναφέρει ότι ισχύει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Σκάρφεια έως και Ράχες Φθιώτιδας.

Με τις ανακοινώσεις τους Νέα Οδός και Κεντρική Οδός επισημαίνουν ότι άρση της απαγόρευσης αποφασίστηκε από την Τροχαία, αυστηρά ως τις 6 μ.μ., για την Ιόνια Οδό, για το εν λειτουργία τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα, καθώς και για άλλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Τέλος, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, αναφέρουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, καλό είναι να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Η ΕΛ. ΑΣ.  με ανακοίνωση της, τροποποίησε προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Επιπλέον, απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών μετά τις έξι το απόγευμα ισχυεί και στην Εγνατία οδό, ενώ τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, προγραμματίστηκαν εκτάκτως, για τις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

Η πρόγνωση για την επέλαση του Ηφαιστίωνα

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες, βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στην Αττική βροχές αναμένονταν από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Χιονοπτώσεις στην Αττική και ισχυρά φαινόμενα σε Εύβοια και Κρήτη

Τα Θεοφάνεια αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Την Δευτέρα, ημέρα Των Θεοφανείων,  η καιρική πρόγνωση, δίνει χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ, τοπικά ακόμη και τα 11 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής, καθώς και χιόνι που θα εναλλάσσεται με χιονόνερο στην Αθήνα και στα κεντρικά του νομού, αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Βροχοπτώσεις που κατά περιόδους θα εναλλάσσονται με χιονόνερο, θα σημειωθούν στα νότια του νομού, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη χιονοπτώσεις θα δεχτούν κατά κύριο λόγο τα βόρεια και δυτικά του νομού.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και οι βροχοπτώσεις στη Εύβοια και οι χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Ιδιαίτερα για την Κρήτη υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Λευκό τοπίο την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.