Γιώργος Μουστάκας: Ο Κιμωλιάτης που επέμενε στο ποιοτικό παιχνίδι

Υπήρξε ένας άνθρωπος ταπεινός αλλά και παθιασμένος με τα παιχνίδια κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση ανταγωνιστών και φίλων. Για αυτό και διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και  Παιδικών Αμαξών).

Ο πρωτοπόρος για την εποχή του, έμπορος παιχνιδιών Γιώργος Μουστάκας  που έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνω,ν μέχρι και πολύ πρόσφατα, πήγαινε σχεδόν καθημερινά στο γραφείο του.

Ο κιμωλιώτης στην καταγωγή επιχειρηματίας ξεκίνησε την πορεία του στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τότε ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών.

Όπως γράφει το ethnos.gr, από τα πρώτα του βήματα, έθεσε τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες οικοδόμησε την ανάπτυξή της: Ποιότητα, Σεβασμός, Υπευθυνότητα. Κάτι που τηρεί ευλαβικά μέχρι και σήμερα ο γιος του,Νίκος Μουστάκας, που βρίσκεται πλέον στα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Το 1986 πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει στη λιανική ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Περιστέρι. Με σκληρή δουλειά και πολύ μόχθο κατάφερε να μεγαλώσει την επιχείρηση με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει δίκτυο 13 καταστημάτων Μουστάκας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο. Καταστήματα αφοσιωμένα στον κόσμο του παιδιού, με χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, ώστε να απευθύνονται σε οικογένειες από όλα τα εισοδηματικά στρώματα.

moystakas_georgios_1.jpg
Γεώργιος Μουστάκας

Δεν ενέδωσε ποτέ στον πειρασμό των αθρόων εισαγωγών πάμφθηνων παιχνιδιών αμφίβολης ποιότητας από την Κίνα. Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό από τα Jumbo του Α. Βακάκη, επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, παραμένοντας πάντοτε κοντά στις ανάγκες των «λιλιπούτειων» καταναλωτών.

Είναι ενδεικτικό ότι στο κατάστημα που λειτουργεί στην Παλλήνη, δημιούργησε έναν απίθανο Παιδότοπο για τα παιδιά των πελατών. Έναν μαγικό κόσμο χαλάρωσης, διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης που απλώνεται σε 4 στρέμματα και απευθύνεται σε όλες τις παιδικές ηλικίες.

Ούτε η κρίση κατάφερε να σταματήσει την αλματώδη ανάπτυξη της αλυσίδας, η οποία κυριολεκτικά απογειώθηκε χάρη στο ισχυρό brand name και κυρίως στην προσήλωση του ιδρυτή και της οικογένειας του στα θέλω των παιδιών.

Ενόσω το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνωνόταν κατά 25% την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία υπερδιπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, διπλασίασε τον αριθμό των καταστημάτων της και αύξησε κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη, διατηρώντας τον δανεισμό της στο ένα τρίτο περίπου των ταμειακών της διαθεσίμων και την καθαρή της κερδοφορία σε υγιέστατα επίπεδα.

Κατάφερε μάλιστα να συμπεριληφθεί στις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στη χώρα. Από το 2013, η εταιρεία επεκτάθηκε και στο ηλεκτρονικό εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Το 2018 είχε 2,52 εκατ. μοναδικούς χρήστες, με πολλούς εξ αυτών να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες αγορές.

Μία από τις μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες της οικογένειας Μουστάκα, αποτελεί η συμφωνία που έχει συνάψει με τον όμιλο Lego, για την ανάπτυξη των αυτόνομων καταστημάτων Lego στην ελληνική αγορά, όπου πωλούνται αποκλειστικά τα διάσημα παιχνίδια. Σήμερα, η εταιρεία με πολύ κόπο και μεράκι δημιούργησε ο Γεώργιος Μουστάκας, ο οποίος κηδεύεται αύριο έχει τζίρο που ξεπερνάει τα 55 εκατ. ευρώ και απασχολεί περίπου 380 άτομα προσωπικό.