Κίναρος: Βρέθηκε σώα η κυρία Ειρήνη - Εντοπίστηκε από Super Puma (Video)

Λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου 2020, εντοπίστηκε από το πλήρωμα του Super Puma η κυρα-Ρηνιώ. Σύμφωνα με το πλήρωμα του Super Puma, που έδωσε επίσημη αναφορά -οι συγγενείς της ενημερώθηκαν αμέσως-, είναι καλά στην υγεία της.

Το Super Puma, λόγω των θυελλωδών ανέμων, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο νησί, αλλά η κυρία Ειρήνη τούς είπε πως έχει πάθει βλάβη η γεννήτρια και έχει μείνει από ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, τους είπε πως οι προμήθειες που έχει επαρκούν για δύο ακόμα ημέρες. Αύριο Παρασκευή θα γίνει νέα επιχείρηση του στρατού για να δοθούν προμήθειες και να επισκευαστεί η γεννήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες η αγωνία των συγγενών είχε πιάσει κόκκινο, καθώς η κυρα-Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος στη βραχονησίδα Κίναρος, στη μέση του Αιγαίου, είχε να δώσει σημεία τρία εικοσιτετράωρα. Μόνιμη κάτοικος Καλύμνου, η κόρη της κυρίας Ειρήνης ζει ώρες αγωνίας, καθώς, όπως είπε αποκλειστικά στο ethnos.gr, είχε να επικοινωνήσει με τη μητέρα της από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (30 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την κόρη της Ακαθή, λίγο μετά τις 17.00 την Πέμπτη 2/1, το πλήρωμα του Super Puma εντόπισε σώα την κυρά Ειρήνη που έχει μείνει από ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ο γιος της 74χρονης, μιλώντας στο Star είπε πως τελευταία φορά μίλησε με τη μητέρα του το βράδυ της Δευτέρας. «Κατά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, της τηλεφώνησα και μίλησα μαζί της. Ήταν όλα καλά. Κάποια στιγμή κόπηκε η γραμμή λόγω τεχνικού προβλήματος, ξανακάλεσε και της μίλησα. Την επόμενη μέρα όμως δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί της, ούτε στο σταθερό, ούτε στο κινητό τηλέφωνο, με την ειδοποίηση να μου λέει ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία», είπε.

Ο εντοπισμός

Σύμφωνα με το πλήρωμα του Super Puma που έδωσε επίσημη αναφορά και αμέσως ενημερώθηκαν οι συγγενείς της, είναι καλά στην υγεία της. Το Super Puma λόγω των θυελλωδών ανέμων δε μπόρεσε να προσγειωθεί στο νησί αλλά η κυρά Ειρήνη τους είπε πως έχει πάθει βλάβη η γεννήτρια και έχει μείνει από ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυρία Ειρήνη αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Κίναρο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

Μάλιστα είπε στους διασώστες πως έχει μερικές προμήθειες για να περάσει τις επόμενες ημέρες στο νησί μέχρι να περάσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας.

«Μην ανησυχείτε για εμένα», είπε χαρακτηριστικά στους διασώστες και αρνήθηκε να φύγει από το νησί. Θέλει να παραμείνει εκεί όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα αιγοπρόβατά της τα οποί βγάζει στο νησί και είναι αυτά που της κρατάνε συντροφιά μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Το ελικόπτερο επέστρεψε στη βάση του ενώ μόλις καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες θα μεταφερθεί στο νησί ανάλογο τεχνικό προσωπικό για την αποκατάσταση βλαβών των δικτύων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και του ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό της και την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το νησί.

Ποια είναι η κυρά Ρηνιώ

Η κυρά Ρηνιώ έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό, που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί, εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», λίγο μετά τις 2.45 π.μ., στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου. Σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Στην περιοχή βρέθηκαν οι σοροί του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Αναστασίου Τουλίτση, του συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Κωνσταντίνο Πανανά και του χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρου Ελευθέριου Ευαγγέλου.

Η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω».