Σιγοτραγουδώντας, το ύστατο χαίρε στον Θάνο Μικρούτσικο (φωτογραφίες και βίντεο)

Με τη φωνή του, με τη μουσική του άρχισε η πολιτική του κηδεία: Στα μεγάφωνα ακούστηκε το «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ». Όλοι άκουσαν σιωπηλά και στη συνέχεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Και μετά τους επικηδείους ξανά η φωνή του Θάνου Μικρούτσικου. Στους εμβληματικούς Επτά Νάνους- ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του που εμήνευσε ο ίδιος, έχοντας μάλιστα πει ότι η αρμονία του και το είναι του είχαν συντονιστεί στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Στο άκουσμά του,  κάποιοι παρέμειναν σιωπηλοί, άλλοι δάκρυσαν, άλλοι σιγοτραγούδησαν… Ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και ακούστηκε η λέξη   «Αθάνατος»….

Τους επικηδείους, στην πολιτική κηδεία που γίνεται στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφωνούν  ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Αύριο η σορός του θα  αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Οι επικήδειοι

Σε κλίμα συγκίνησης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ  Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για έναν ανεπανάληπτο δημιουργό και συγκλονιστικός ερμηνευτής αλλά πάνω απ’ όλα τον χαρακτήρισε ένα «ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής. Ορκισμένος εχθρός της επανάπαυσης, της ρουτίνας, της παραίτησης».

«Πολυαγαπημένε μας Θάνο, Ακριβέ μας σύντροφε, Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποί σου. Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποι που για μισό αιώνα εμπνέονται, εμψυχώνονται, αισθάνονται, κατανοούν τον κόσμο και αγωνίζονται να τον αλλάξουν, συντροφιά με τη μουσική σου, μέσα από τη μουσική σου. Γιατί έγραφες «για ό,τι σε καίει», όπως σε δίδαξε ο Γιάννης Ρίτσος.

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης, στιχουργός, Οδυσσέας Ιωάννου, στον επικήδειο του μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο τονίζοντας πως μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας.

«Δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα. Αγάπησε πολλούς ποιητές και αγαπούσε τα ταξίδια… Η φύση των προίκισε με αυτά τα ματια της καλοσύνης…έζησε ωραία, νοιάστηκε πολύ για όλους τους ανθρώπους… Μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας».

Ακούστε τον επικήδειο του Οδυσσέα Ιωάννου της συζύγου του και της κόρης του

Ο Ανδρέας Μικρουτσικος
funeral2
Η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, φτάνει στο Α’ Νεκροταφείο μαζί με τα παιδιά τους, Αλεξάνδρα και Στέργιο
DSC_3051-02
Η Ειρήνη Ιγγλέση (αριστερά) δεύτερη σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου και μητέρα των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων του, της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας
DSC_5630
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσέρχεται στο Α’ Νεκροταφείο
DSC_5711__1_
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης ΚουτσούμπαςΑποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας κηδεια μικρουτσικου"

Ο  πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με την σύντροφό του, Μτέτυ Μπαζιάνα
DSC_5672
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης
DSC_5614
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου
DSC_2975
Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν στο Α’ Νεκροταφείο για το ύστατο χαίρε στον Θάνο Μικρούτσικο, ήταν ο Γιώργος Κιμούλης
Δηλώσεις Κώστα Θωμαΐδη στην κηδεία του Θ. Μικρούτσικου

Συγκινημένος αποχαιρέτισε τον Θάνο Μικρούτσικο ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαϊδης, που υπήρξαν συνοδοιπόροι τα τελευταία 45 χρόνια. «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται Μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι…»

Δηλώσεις Κώστα Γεωργουσόπουλου για τον Μικρούτσικο

Ο φιλόλογος και κριτικός Θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα, αποχαιρέτισε τον Θάνο Μικρούτσικο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρούν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον».

DSC_5578
Εμφανώς συγκινημένη η Σοφία Βόσσου, επί χρόνια σύντροφος του αδελφού του εκλιπόντος, Ανδρέα
DSC_3036-01
Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ
Ο φιλόλογος, κριτικός θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος
DSC_2986
Ο ανιψιός του εκλιπόντος, Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα
DSC_2998
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου

Μεταξύ των πρώτων στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτιών τελετών του Α’ Νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Το παρών δίνουν καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης.

Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, ο  πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με την σύντροφό του Μτέτυ Μπαζιάνα, ο Γιάννης Μπέζος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος, ο Γιάννης Πολίτης, ο Παύλος Τσίμας, η Ιωάννα Καρυστιανή, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, η Όλγα Παυλάτου, ο Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Μπασλή, ο Νίκος Θρασυβούλου, ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Σταύρος Τσακίρης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Κόρα Καρβούνη και ο Κώστας Φαλελάκης και πολλοί άλλοι.