Κάθε Δεκέμβριο επίδομα στους συνταξιούχους - Μόνιμος μηχανισμός στήριξης

Μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων που θα αντικαταστήσει όλες τις παροχές, το ΕΚΑΣ που κόπηκε, την 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κοινωνικό μέρισμα των τελευταίων ετών, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News  θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής διάταξης προκειμένου να σταματήσει να ισχύει η διάταξη της 13ης σύνταξης.

Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2020, υπάρχει η δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκατ. ευρώ γι’ αυτόν τον μηχανισμό. Το μόνιμο ποσό στήριξης που θα δίνεται μια φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και όχι μόνο καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαία εισοδήματα ως 1.500 ευρώ.

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται πάντα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα εξετάζεται να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος.

Επιδίωξη είναι να καταβάλλεται και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Μεγάλη σημασία ωστόσο θα δοθεί στην ύπαρξη μηχανισμού με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάζεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων που υποβάλουν κοινή δήλωση, αλλά εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα εκ των δύο.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι ο μηχανισμός στήριξης που θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020 δεν θα έχει καμία σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.