Πέταγαν τα δολάρια σαν...πετσετάκια - Η ντόλτσε βίτα της συμμορίας που παρίστανε τους υπαλλήλους της ΔΕΗ

Η χλιδάτη ζωή των μελών της οργάνωσης δεν κρυβόταν. Κυκλοφορούσαν με πολυτελή αυτοκίνητα, αναρτούσαν φωτογραφίες στο Facebook από τις… εξορμήσεις τους σε νυχτερινά κέντρα, όπου κατανάλωναν τα ακριβότερα ποτά, ενώ έκαναν και «επενδύσεις».

Δεν ήξεραν όμως πως η αστυνομία βρισκόταν ήδη στο κατόπι τους…

Ηταν βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, όταν σε χώρο δεξιώσεων στη Δυτική Αττική ο «πατριάρχης» μιας εκ των μεγαλύτερων οικογενειών στα Ανω Λιόσια γιόρταζε τον γάμο της κόρης του. Το γλέντι μεταδιδόταν live στο Facebook. Την επόμενη ημέρα, μάλιστα, έγινε viral σε αρκετές ιστοσελίδες, καθώς οι συγγενείς και οι καλεσμένοι αντί για λουλούδια πετούσαν στην πίστα… δολάρια. Η «βροχή» από χαρτονομίσματα, τα οποία κανείς δεν ξέρει εάν ήταν γνήσια, συνοδευόταν από τους δυνατούς ήχους του κλαρίνου και από «διαλείμματα» για να μαζευτούν με σκούπα τα δολάρια από τους σερβιτόρους.

Δύο ημέρες αργότερα. σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» θα περνούσαν χειροπέδες στον πατέρα και στα αδέλφια της νύφης. Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται μαζί με ακόμα 13 άτομα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με λεία 1,2 εκατ. ευρώ. Θύματά τους ήταν ηλικιωμένοι από όλες τις περιοχές της Αττικής. Ανάμεσά τους ο 83χρονος αδελφός της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Αντώνης, ο οποίος είδε τον αδελφό της νύφης μαζί με συνεργό του να μπαίνουν στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Έτσι «χτυπούσαν»

Τα μέλη της σπείρας, προσποιούμενα είτε τους υπαλλήλους της ΔΕΗ είτε τους συντηρητές ασανσέρ, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους βάλουν στα σπίτια τους. Παρακολουθούσαν τα θύματά τους σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και συνοικιακούς δρόμους και έτσι έφταναν μέχρι τις οικίες τους. Κατόπιν, προφασίζονταν ότι υπήρχε κάποια τεχνικής φύσης βλάβη, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή βλάβη στο ασανσέρ, και τους έπειθαν ότι πρέπει να κάνουν έλεγχο.

Στο σπίτι του αδελφού της Αλίκης

Το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου 2019 μέλος της οργάνωσης προσέγγισε τον Αντώνη Βουγιουκλάκη, μικρό αδελφό της αείμνηστης Αλίκης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Αφού του είπε ότι είναι συντηρητής ασανσέρ, μπήκε στο σπίτι. Ταυτόχρονα «τρύπωσε» στο εσωτερικό του και ένας συνεργός του, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον 83χρονο. Στο σπίτι βρισκόταν και η σύζυγος του Αντώνη Βουγιουκλάκη, στην οποία οι απατεώνες άρχισαν να λένε ότι υπάρχει ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Μάλιστα, είπαν στη γυναίκα να βράσει νερό και να αδειάσει το ψυγείο για να το ελέγξουν. Στόχος τους ήταν να την απασχολήσουν, προκειμένου να ψάξουν για μετρητά και κοσμήματα.

Την ώρα που ο ένας δράστης ήταν στην κουζίνα με τη γυναίκα, ο συνεργός του μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και άρχισε να αναζητά στα ντουλάπια χρυσαφικά. Ο 83χρονος αρχιτέκτονας, ωστόσο, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι έχει μπροστά του απατεώνες. Τότε άρχισε να αντιδρά και -για καλή του τύχη- τα μέλη του κυκλώματος αποχώρησαν, χωρίς να πειράξουν τον ίδιο ή τη σύζυγό του και χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε.

Αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν ήταν αυτονόητο πως οι απατεώνες θα έφευγαν χωρίς να ασκήσουν βία, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις επιθέσεών τους σε ηλικιωμένους, όταν τα πράγματα έπαιρναν απρόσμενη τροπή. Το σπίτι στο οποίο εισέβαλαν οι κακοποιοί στη Γλυφάδα είναι γεμάτο με σπάνιες και συλλεκτικές φωτογραφίες της Αλίκης. Στο γραφείο του Αντώνη Βουγιουκλάκη υπήρχαν, μάλιστα, φυλαγμένα κείμενα, κειμήλια, δώρα και ενθύμια της Αλίκης, μεγάλης συναισθηματικής αλλά και πολιτιστικής αξίας. Οι κακοποιοί δεν ήξεραν σε ποιο σπίτι μπήκαν και έτσι δεν πείραξαν τίποτα. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να βρουν μετρητά και να εξαφανιστούν.

Άλλοι 34 ηλικιωμένοι

Το ίδιο τυχεροί δεν ήταν 34 ηλικιωμένοι σε Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Αλιμο, Μαρούσι, Γλυφάδα και Βριλήσσια. Οι… υπάλληλοι της ΔΕΗ έκαναν χρυσές δουλειές, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με διάφορα τεχνάσματα. Για να εντοπίσουν γρήγορα τα κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα, συνήθιζαν να λένε στους ηλικιωμένους να βάλουν τα μετρητά τους σε ένα αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην αλλοιωθούν από τις εργασίες που θα πραγματοποιούσαν. Στη συνέχεια, τους υποδείκνυαν πού να τα τοποθετήσουν για να είναι «ασφαλή» και σε ανύποπτο χρόνο τα έκλεβαν.

Εκρυβαν λεφτά σε θυρίδες και δήλωναν για κατοικία… ξενοδοχείο

Οι εγκληματίες «ξέπλεναν» το κλεμμένο χρήμα με αγορές. Τον Σεπτέμβριο του 2019 αγόρασαν μία Mercedes A45 AMG. Εναν μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο, ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε συνομιλία στην οποία δύο από τους κατηγορουμένους φέρονται να συζητούν για την αγορά καφέ-μπαρ στο Γκάζι, καταβάλλοντας συνολικά 140.000 ευρώ. Οπως έλεγαν, σε περίπτωση που «στραβώσει» η αγορά, τότε θα νοίκιαζαν το μαγαζί έναντι 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια ημέρα, μέλος της οργάνωσης φέρεται να ενδιαφέρθηκε και για αγορά καταστήματος, γνωστής αλυσίδας πώλησης κουλουριών, με franchise. Το αρχικό κόστος της επένδυσης θα ανερχόταν στα 50.000 ευρώ.

Μέσα σε κάλτσες

Ενας τρόπος να κρύβουν τις αποταμιεύσεις τους ήταν η αποθήκευσή τους σε τραπεζικές θυρίδες. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που χειρίστηκαν την υπόθεση πραγματοποίησαν έρευνες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους τραπεζών, όπου εντόπισαν μέσα σε θυρίδα περίπου 30.000 ευρώ, τα οποία είχαν τοποθετηθεί μέσα σε κάλτσες.

Ενδεικτικό της οικονομικής άνεσής τους ήταν και το γεγονός ότι σχεδόν κανένα από τα μέλη της σπείρας δεν έμενε στο σπίτι του. Σχεδόν όλοι διέμεναν μόνιμα σε γνωστό ξενοδοχείο της λεωφόρου Πάρνηθος. Οι κατηγορούμενοι είχαν νοικιάσει διπλανά δωμάτια και έκαναν… διακοπές διαρκείας. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, παρουσία εισαγγελέα, και συνέλαβαν εκεί αρκετούς από τους κατηγορουμένους. Ενας εξ αυτών προσπάθησε να διαφύγει από το παράθυρο, αλλά μάταια.

Κάτω από το ξενοδοχείο ήταν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητά τους, τα οποία κατασχέθηκαν. Από τους συνολικά 16 συλληφθέντες, προφυλακίστηκαν οι εννιά. Ο δικηγόρος τεσσάρων εξ αυτών, Γιάννης Γλύκας, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το υπάρχον προανακριτικό υλικό είναι πάρα πολύ ελλιπές και ασαφές. Ετσι, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκομένους στην υπόθεση».