Σφοδρή διένεξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Ακόμα μια καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς μία 22χρονη φοιτήτρια κατήγγειλε στο «Ξεκίνημα» , ότι αστυνομικοί της ζήτησαν να κατεβάσει το παντελόνι της  ενώ βρισκόταν στην Πατησίων.

Το θέμα έφτασε σήμερα και στη Βουλή, με τους Π. Σκουρλέτη και Ευκλ. Τσακαλώτο να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να κάνει λόγο για ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες «με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευκαιρία να στοχοποιήσει την αστυνομία».

Η καταγγελία, όπως την περιγράφει η 22χρονη φοιτήτρια

«Ήμουν στη σχολή, είχα τελειώσει το μάθημά μου και είχα κάτσει να τελειώσω κάποιες εργασίες που είχα. Γύρω στις 7, είπα να φύγω. Περπατούσα πάνω στην Πατησίων και ξαφνικά με σταματάνε 3 μπάτσοι και μου ζητάνε τα στοιχεία μου. Εγώ ξέρω ότι αυτό είναι νόμιμο, ότι μπορούν δηλαδή να σου ζητήσουν τα στοιχεία σου και πάω να βγάλω την ταυτότητα από την τσάντα μου. Ένας από αυτούς βούτηξε την τσάντα μου και άρχισε να την ψάχνει. Ο άλλος κοίταξε τα στοιχεία στην ταυτότητα μου και την έδωσε σε αυτόν που κρατούσε την τσάντα μου για να την βάλει πίσω. Ο τρίτος μου είπε να ανοίξω τα χέρια μου. Τον ρώτησα για ποιο λόγο και απάντησε ότι ήθελε να μου κάνει έλεγχο. Τον ξαναρώτησα αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να μου κάνουν έλεγχο, οπότε αυτός ύψωσε τη φωνή του και επανέλαβε “άνοιξε τα χέρια σου”. Φοβήθηκα, οπότε σήκωσα τα χέρια μου. Μου έκανε έναν “επιφανειακό” έλεγχο και στη συνέχεια φώναξε “Ελένη, έλα εδώ”».

«Μια γυναίκα αστυνομικός πλησίασε και μου ζήτησε και αυτή να ανοίξω τα χέρια μου. Της είπα ότι μόλις μου έκαναν έλεγχο και τη ρώτησα αν υπάρχει λόγος να μου ξανακάνει. Επέμενε, οπότε κι εγώ ξανασήκωσα τα χέρια μου. Μ’ έπιασε κυριολεκτικά παντού! Όταν έπιασε τη σερβιέτα μου, με ρώτησε “αυτό τι είναι;” κι εγώ της απάντησα “σερβιέτα. Όπως φαντάζομαι έχετε κι εσείς περίοδο, έχω κι εγώ”. Με κοίταξε και μου είπε να κατεβάσω το παντελόνι μου. Της απάντησα “είμαστε πάνω στην Πατησίων το ξέρετε;” κι αυτή εντελώς ψυχρά και επιθετικά ανταπάντησε “ναι, κατέβασε το παντελόνι σου σε παρακαλώ”. Εγώ επέμενα. Της είπα “έχετε κάποιο ένταλμα για να κάνετε κάτι τέτοιο; Γιατί εγώ δεν πρόκειται να κατεβάσω το παντελόνι μου σε δημόσιο χώρο”. Μ’ έπιασε τότε από το χέρι και με τράβηξε, παρά τις διαμαρτυρίες μου, σ’ ένα μαγαζί που ήταν 2-3 μέτρα πιο κάτω».

«Μ’ έβαλε μέσα στις τουαλέτες, έκατσε μπροστά στην πόρτα και με ανάγκασε να κατεβάσω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Στη συνέχεια μου είπε ότι μπορώ να φύγω. Έτρεμα από τα νεύρα μου και της είπα “έχω την αίσθηση ότι αυτό που κάνετε είναι παράνομο κι αν θέλετε να πάμε στο τμήμα να το λύσουμε αυτό το θέμα”. Κι αυτή απάντησε “αν συνεχίσεις έτσι θα σε πάω εγώ στο τμήμα”, εννοώντας ότι θα με συλλάβει. Φοβήθηκα, οπότε έφυγα».

«Πήγα προς τη στάση του ΟΤΕ, να πάρω το λεωφορείο. Οι άλλοι μπάτσοι είχαν εξαφανιστεί. Ήμουν σοκαρισμένη και θυμωμένη. Μπαίνοντας στο λεωφορείο έβαλα τα κλάματα. Σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσα να είχα κάνει».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, τη Δευτέρα το βράδυ, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το θέμα ετέθη από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, κατηγορώντας τη κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι έχει ξεκινήσει την επίθεση στην κοινωνία με αυταρχισμό. Ο κ. Θεοχάρης, έκανε λόγο για “fake news”, επιστρέφοντας τις κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σταματήστε να στοχοποιείτε τη νεολαία. Αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι επικίνδυνος. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε τέτοια δικαιώματα σε κάποιους στην Ελληνική Αστυνομία και να τραβάτε από το αυτί τους μαθητές μέσα από τους κινηματογράφους επειδή βλέπουν την ταινία Τζόκερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

«Βρίσκουν ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσουν την αστυνομία, χρησιμοποιώντας ακόμα και ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις και “fake news”‘. Μάλιστα μας λένε ότι κόπτονται για τη νεολαία και γι’ αυτό το κάνουνε. Η νεολαία όμως ψήφισε να βρίσκει τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά, να έχει προοπτική και δουλειές και να μην χρειάζεται να μεταναστεύσει για να χτίσει τα όνειρα της αλλά να προκόψει στον τόπο της», ήταν η απάντηση του Χ. Θεοχάρη.

«Ακούγονται καταγγελίες περί προσπάθειας στοχοποίησης της νεολαίας Τα όποια περιστατικά καταγγέλλονται, ελέγχονται με τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν ξέρω αν ευσταθεί το περιστατικό. Εγώ θα καλέσω τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να στοχοποιεί την αστυνομία και να μην δημιουργεί εντυπώσεις ότι υπάρχει κράτος αυστηρό και αυταρχικό», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μας είπε ότι όλα εξετάζονται υπηρεσιακώς και να μην χτυπάμε την αστυνομία. Νομίζω ότι μετά από αυτή την παρέμβαση, η νεολαία μας θα έχει μεγάλη ανακούφιση που ξέρει ότι πια είμαστε στη γη του Κάφκα. Όλα κάπου θα εξεταστούν αλλά υπάρχει λευκή επιταγή της αστυνομίας ενάντια στη νεολαία μας», σχολίασε παρεμβαίνοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.