Καιρός: Η «Διδώ» φεύγει, ο «Ετεοκλής» έρχεται - Ισχυρές βροχοπτώσεις και κρύο από το βράδυ της Παρασκευής

Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά και θυελλώδεις άνεμοι από το βράδυ της Παρασκευής, φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο “Ετεοκλής”, όπως οναμάστηκε, που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της χώρας από τη νυχτα της 13ης Δεκεμβρίου.
Κύρια χαρακτηριστικά  της νέας καιρικής επιδείνωσης, οι  κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ.

 

Σύμφωνα με το meteo.gr το εν λόγω, πολύ ισχυρό και βαθύ (πρωτεύον) βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο συνδέεται με μια εκτεταμένη και ιδιαίτερα έντονη ατμοσφαιρική διαταραχή και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 12/12 βρίσκεται στη Μ. Βρετανία.

Το χαμηλό αυτό αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και ξεπερνώντας  το εμπόδιο των Άλπεων να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 13/12 ένα δευτερεύον βαθύ, ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική.

Το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει την κακοκαιρία “Ετεοκλής”, που παρότι θα είναι σύντομης σχετικά διάρκειας, (σχεδόν 1 ημέρας), εντούτοις θα είναι ιδιαίτερα έντονο, έως ότου απομακρυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο, όπου και θα εξασθενήσει.

Ποιος ήταν ο Ετεοκλής

Στην ελληνική μυθολογία ο Ετεοκλής  (πηγή:  wikipedia ) ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, πατέρας του Λαοδάμαντα. Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από το θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δυο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη, που συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο. Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο και ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών με τους συμμάχους του (Επτά επί Θήβας). Και τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν στη μάχη.