Άγιον Όρος: «Παραβίαση» του άβατου από μία... νεκρή

Ένα ανέλπιστο εύρημα στο Άγιον όρος, παρουσίασαν χθες (Κυριακή 8 Δεκεμβρίου) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), Φαίδωνας Χατζηαντωνίου και η Αμερικανικής καταγωγής ανθρωπολόγος, Λώρα Αντίκας-Γουίν.

 

Πρόκειται για τα οστά μιας γυναίκας που βρέθηκαν θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που αποτελούσε στο παρελθόν κοιμητηριακό ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος

 

Τα οστά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης. Την αρχική έκπληξη των επιστημόνων, διαδέχτηκε μια μεγάλη έρευνα και οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως αν τελικά επιβεβαιωθούν -μέχρι στιγμής είναι πεπεισμένοι πάνω από 90%- θα πρόκειται για τα οστά της Στάνας, της συζύγου, ενός από τους κτήτορες της Μονής, του Μπάρμπουλ ή Μπάρμπουλη, βλάχικης καταγωγής, ο οποίος μόνασε εκεί μαζί με τους τρεις γιους του.

agios_athanasios.jpg
Το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη

«Από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γυναικεία οστά στο Άγιον Όρος. Η ανακάλυψή τους μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, αλλά μετά από πολλή μελέτη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν τελικά επιβεβαιωθεί πως είναι γυναικεία, ανήκουν στην Στάσα, την σύζυγο του Μπάρμπουλ και μεταφέρθηκαν εκεί μετά από ανακομιδή. Το ζευγάρι, όπως και τα παιδιά τους μνημονεύονται ως κτήτορες από την Μονή Παντοκράτορα», αποκάλυψε στο «Έθνος της Κυριακής», ο Φ. Χατζηαντωνίου, προσθέτοντας πως όταν το 1983 πήγε για πρώτη φορά στο Περιβόλι της Παναγίας, ήταν γνωστή η ιστορία ενός μοναχού που πέθανε το 1978. Ο εν λόγω μοναχός γεννήθηκε στο Άγιον Όρος και δεν είχε βγει ποτέ εκτός, γεγονός που σημαίνει ότι η μητέρα του βρέθηκε εκεί έγκυος και γέννησε. «Είναι γνωστό πως στο παρελθόν όταν γινόταν επιδρομές ή υπήρχαν επαναστάσεις, οι μοναχοί άνοιγαν τα σύνορα για να προστατευτεί ο ντόπιος πληθυσμός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανθρωπολόγος, Λώρα Αντίκας-Γουίν, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Θόδωρο Αντίκα ήταν συνεργάτες του Μανόλη Ανδρόνικου στην μελέτη του σκελετικού υλικού των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, ανέλαβε να ερευνήσει τα οργανικά στοιχεία που βρέθηκαν στο δάπεδο του νάρθηκα του παρεκκλησιού. «Υπάρχουν τρία θραύσματα οστών που μακροσκοπικά ανήκουν σε κνήμη γυναικείου ποδιού. Έχουν σταλεί στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ για να μας απαντήσουν με βεβαιότητα ότι είναι πράγματι γυναικεία και στη συνέχεια με ραδιοχρονολόγηση άνθρακα 14 να δούμε σε ποια εποχή χρονολογούνται, ενώ οι αναλύσεις DNA θα πιστοποιήσουν το φύλο. Η Μονή Παντοκράτορος βοηθάει πάρα πολύ και θέλει να δοθούν απαντήσεις», μας λέει η Λ. Αντίκας-Γουίν, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης βρεθεί 7 κάτω γνάθοι που ανήκουν σε ισάριθμους άντρες. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου 3 μήνες, αλλά η ομάδα των ερευνητών συνεχίζει την μελέτη του υλικού και όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η γυναίκα, τα οστά της οποίας μεταφέρθηκαν εκεί, ήταν η Στάνα, η αγαπημένη σύζυγος του βλάχου, Μπάρμπουλου, που ήταν μεταξύ των κτητόρων.