Επιβεβαιώθηκε: Η διφθερίτιδα σκότωσε τον 8χρονο - Υγειονομικός συναγερμός

Με δεδομένο ότι η διφθερίτιδα θεωρείται εκριζωμένη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, η επίσημη ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε το τοξινογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) ισοδυναμεί με υγειονομικό συναγερμό.

Η «ξεχασμένη» μεταδοτική ασθένεια επανεμφανίστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο: με τον θάνατο του 8χρονου παιδιού που πριν μερικές μέρες κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων μετά από τη μάχη που έδωσε τέσσερις ημέρες μέσα στην Εντατική.

Χθες ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ειδικής εξέτασης από τη Βρετανία όπου είχε σταλεί  δείγμα βρογχικών εκκρίσεων του άτυχου παιδιού. Σύμφωνα με το πόρισμα των Βρετανών, τελικά ο 8χρονος είχε προσβληθεί από το τοξινογόνο, θανατηφόρο στέλεχος της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae).

Το παιδί – το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του μεγάλωνε με ανάδοχη οικογένεια- μεταφέρθηκε στα Επείγοντα του νοσοκομείου με εικόνα πολύ σοβαρής λαρυγγίτιδας. Οι γιατροί αρχικώς του χορήγησαν θεραπεία για λαρυγγίτιδα αλλά η κλινική του εικόνα δεν βελτιώθηκε, και στη συνέχεια προχώρησαν σε χορήγηση αντιβιοτικών έως ότου ολοκληρωθεί η καλλιέργεια. Οι λαρυγγολόγοι εντόπισαν στον λάρυγγα του παιδιού την ύπαρξη μιας χαρακτηριστικής μεμβράνης που συνδέεται με διφθερίτιδα. Το παιδί διασωληνώθηκε και κατέληξε.

Υγειονομικός συναγερμός

Με δεδομένο ότι η διφθερίτιδα θεωρείται εκριζωμένη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, η επίσημη ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε το τοξινογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) ισοδυναμεί με υγειονομικό συναγερμό.

Παρότι ο ΕΟΔΥ επιχειρεί να υποβαθμίσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως σποραδικό, είναι προφανές ότι η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» μεταδοτικών νοσημάτων δεν είναι σενάριο ούτε τοποθετείται σε κάποιο απώτερο μέλλον. Είναι το αποτέλεσμα της ανύπαρκτης ή της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, από την παιδική ως την ενήλικη ζωή. Το θανατηφόρο συμβάν με τον 8χρονο το αποδεικνύει δυστυχώς με τον πιο σκληρό τρόπο: το βακτήριο της διφθερίτιδας, όπως και όλα τα βακτήρια, δεν έχει εξαφανιστεί, αυτό που «εξαλείφεται» είναι η ασθένεια, κάτι που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό. Το παιδί μολύνθηκε επειδή κάποιος άλλος στο περιβάλλον του, στην κοινότητα, «κουβαλούσε» το βακτήριο χωρίς να νοσεί ο ίδιος. Το 8χρονο αγόρι ήταν όμως αθωράκιστο, εκτεθειμένο όπως αποδείχθηκε, στο τοξινογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας.

Μέτρα για όσους ήρθαν σε επαφή με το παιδί

Γι’ αυτό και τα αντανακλαστικά των γιατρών, αμέσως μετά τον εντοπισμό του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας, επικεντρώθηκαν στην προστασία όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τον 8χρονο, από την οικογένεια μέχρι τους επαγγελματίες υγείας. Όλοι ενημερώθηκαν πως πρέπει να λάβουν αντιβίωση και κλήθηκαν να εμβολιαστούν για τη διφθερίτιδα.

Ο εντοπισμός του τοξινογόνου στελέχους διφθερίτιδας φωτίζει μεν την αιτία θανάτου (οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα ανέφερε το νοσοκομείο ως πιθανή αιτία θανάτου του παιδιού), αλλά θολώνει ακόμη περισσότερο το τραγικό σκηνικό με το δεδομένο της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του παιδιού που παρουσιάζουν τα προνοιακά ιδρύματα όπου αυτό μεγάλωσε μέχρι τα 5 χρόνια του, πριν από την αναδοχή.