Αρχηγός ΓΕΝ: Θα υπερασπιστούμε την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, σημειώνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες στο ΓΕΝ, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην αν. Μεσόγειο και σημείωσε πως «ότι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα».

Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΝ απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα είμαστε μόνοι μας ή θα σπεύσουν και άλλοι σε βοήθειά μας σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, απάντησε: «Δεν θα έρθει κανείς να μας που βοηθήσει, ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας».

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά ζητήματα ο κ. Τσούνης ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία προσφορά από τις ΗΠΑ για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke» και εξέφρασε την απορία του «από που προέκυψε αυτό το θέμα».

Όπως είπε «οι Αμερικανοί σε ανώτατο επίπεδο μας ενημέρωσαν πριν από 2 χρόνια και αυτό δεν άλλαξε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραχώρησης Arleigh Burke στην Ελλάδα»

Για τις φρεγάτες Belh@rra τόνισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, άλλο το δόγμα δράσης του γαλλικού Ναυτικού κι άλλο του Π.Ν».

Τέλος, για τα άμεσα εκτελέσιμα εξοπλιστικά προγράμματα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επεσήμανε πως «τορπίλες υποβρυχίων, αντίμετρα υποβρυχίων, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R, σύμβαση υποστήριξης των ελικοπτέρωνS-70 Aegean Hawk, προχωρούν άμεσα και υπάρχει χρηματοδότηση για αυτά».

Πηγή: naftemporiki.gr