Ανατροπή: Ο 8χρονος είχε κάνει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας

Ανατροπή που εγείρει πολλά ερωτηματικά, αναφορικά με τον θάνατο του άτυχου 8χρονου παιδιού, που κατέληξε, στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Α. Κυριακού». Ο 8χρονος, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, είχε λάβει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα.

Το παιδί φιλοξενούνταν άλλωστε σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε  σε ανάδοχη οικογένεια. Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ως πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου, αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Το παιδί όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, μετέβη στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Όμως δυστυχώς κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία ημέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Αποτέλεσμα εικόνας για Διφθερίτιδα-Εμβόλιο-8χρονος"

Ποια είναι η «εξαφανισμένη» ασθένεια διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα, γνωστή στους περισσότερους σήμερα από το όνομα της και το βασικό παιδικό εμβόλιο για διφθερίτιδα -τέτανο- κοκκύτη που χορηγείται στα παιδιά στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα μια ξεχασμένη νόσος, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί ακριβώς λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Έχει χρόνο επώασης 2 με 6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα παιδιά, και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Εκδηλώνεται με χαμηλό πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Το βακτήριο της διφθερίτιδας (corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες (διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.