«Παράθυρο» για μειώσεις στα δεδομένα κινητής τηλςφωνίας

Ανοιχτές στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα εμφανίζονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη τα data να γίνουν πιο φθηνά.

Οι εταιρείεςπου  ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά λόγω του ανταγωνισμού, ενώ απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση αναφέρουν «αν θέλετε γρήγορη μείωση τιμών τότε μειώστε τη φορολογία».

Την προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επανέλαβε και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου Infocom World, με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να θέτουν με τη σειρά τους ζήτημα υψηλής φορολόγησης στον κλάδο και στρεβλής απεικόνισης των τιμών.

Ο κ. Πιερακάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών αφού αναφέρθηκε στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι πραγματικές τιμές στον κλάδο, επανέλαβε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

Συμπλήρωσε δε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποτελεί πρόθεση να συμπιεστεί η αγορά, αντίθετα να υπάρξει βοήθεια ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται.

Οι χρεώσεις

Τα δεδομένα μέσω κινητού είναι το βασικό σημείο που θα καθορίσει, όχι μόνο την πορεία των τηλεπικοινωνιακών ομίλων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στο 21ο Infocom World Conference.

Με βάση τις εκτιμήσεις, το όφελος για την ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από ενδεχόμενο διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα 2,6 δισ. ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ.

Βεβαίως για να ενισχυθεί η χρήση δεδομένων δεν αρκεί μόνο η βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών. Θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος, που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 14,9%