Επικίνδυνο «κοκτέιλ» των ρίχτερ - Ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των ρηγμάτων στην Ελλάδα

Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το ενδεχόμενο ο σεισμός της Αλβανίας να συνδέεται με τον σημερινό σεισμό 6,1 ρίχτερ  στην θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων

Ωστόσο υποστήριξε το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.

«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό στην Αλβανία πριν από μία ημέρα και έναν επίσης ισχυρό σεισμό ενδιάμεσου βάθους σήμερα κοντά στα Κύθηρα. Οι δύο σεισμοί μαζί μπορεί ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο in.gr.

«Δεν έχω κάποια ειδική γνώση ότι κάπου έρχεται κάποιος μεγάλος σεισμός. Ούτε στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου  έχουμε γνώση ότι μπορεί να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν όμως γίνουν δύο ισχυροί σεισμοί σε κοντινό χρονικό διάστημα έχουν ένα προσθετικό αποτέλεσμα στο να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων» πρόσθεσε.

Εξηγώντας στη συνέχεια τι εννοεί λέγοντας ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως, υπογράμμισε. «Προσοχή δε σημαίνει πως να περάσω το φανάρι. Η προσοχή αφορά τις Υπηρεσίες. Οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι ευκαιρία να τα επικαιροποιήσουν και να τα βελτιώσουν.

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα».

Σεισμός ενδιάμεσου βάθους

Η χώρα όπως είπε είχε, έχει και θα έχει μεγάλους σεισμούς. Για τη σημερινή δόνηση κοντά στα Κύθηρα υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους.

«Αυτοί οι σεισμοί έχουν δύο χαρακτηριστικά. Δεν έχουν προσεισμούς και δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς. Με μεγάλη πιθανότητα λέμε πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Ο κίνδυνος πέρασε για την ενεργοποίηση της σημερινής εστίας».