Τα 6 νησιά που θα φιλοξενήσουν κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών - Τα σχέδια και για την ενδοχώρα
Στην δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, προχωρά η κυβέρνηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων, να καλείται να συνδράμει στην ενημέρωση και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, καθώς οι αντιδράσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Μαξίμου. Από την πλευρά των Περιφερειαρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετική ανταπόκριση ωστόσο ζήτησαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενημέρωση για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.Εξάλλου όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αιφνιδιάσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χίο, Σάμο και Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Λέρο και Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη. Ωστόσο δεν θα περιοριστούν σε αυτά, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.
Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Βέβαια, οι περιοχές έχουν εντοπιστεί ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για την δημιουργία τους.
Σε βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν
Μάλιστα, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν σε στα κλειστά κέντρα περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα. Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και στην σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια, δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.
Εντωμεταξύ οι ροές προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο συνεχίζονται αμείωτες, αλλά και είναι αυξημένες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Δευτέρας (18/11), οι Λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν περισσότερους από 700 πρόσφυγες-μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος και Κως). Το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκαν από τα νησιά στον Πειραιά 179 αιτούντες άσυλο, με σκοπό να διοχετευτούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπροσθέτως θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot.