Πολυτεχνείο 2019: Προτεραιότητα η ασφάλεια - Ανησυχία στην κυβέρνηση μήπως η ΕΛ.ΑΣ περάσει την «κόκκινη γραμμή»

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής πορείας για το Πολυτεχνείο: Αφενός να αποδείξει πως υποστηρίζει το δόγμα «ασφάλεια πολιτών» -αντί των περί «νόμος και τάξη»- και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της περί «άλλης εικόνας» στο κέντρο της Αθήνας. Η φετινή επέτειος  συμπίπτει με τις επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας για την «εκκαθάριση» κτιρίων και πανεπιστημίων, αλλά και με την κατάργηση του ασύλου , γεγονότα που ήδη έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πορεία να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και να υπάρξει μηδενική ανοχή σε όσους θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι οι πολίτες επικροτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, αρκεί, όμως, να μην γίνεται με υπερβολές. Αυτό αποτελεί και την κρίσιμη κόκκινη γραμμή, που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει η ελληνική Αστυνομία,εξαρτώμενη φυσικά από την έκταση και τροπή, που μπορεί να πάρουν τα γεγονότα.

Είναι σαφές πως η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ αποτέλεσε πρόβα της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων 24ωρων, με την κυβέρνηση εδώ και ημέρες να αναφέρει, σε όλους τους τόνους, πως οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας.

Ομως είναι σίγουρο ότι στο Μαξίμου «τρέμουν» μη τυχόν και γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Ενα «ατύχημα» π.χ. που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα. Διότι αν και στη ΝΔ πιστεύουν ότι η ατζέντα του περιορισμού του μπαχαλάκηδων περνάει ευκολότερα, εντούτοις στην πραγματικότητα ο μεγάλος τους φόβος είναι μια γενικευμένη σύρραξη ή ακόμη και κάποιος νεκρός.

Δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση το επόμενο διήμερο, όσο αυστηρά κι αν είναι τα μέτρα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Το στίγμα της επιχειρησιακής κατεύθυνσης δείχνει, μεταξύ άλλων, η εντολή να μπουν στο μικροσκόπιο όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Παράλληλα βρίσκονται επί ποδός 5000 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα». Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτίρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.