Κόκκινος συναγερμός εν όψει Πολυτεχνείου

Το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη και να διασφαλίσει συνθήκες ομαλής διαβίωσης στην πρωτεύουσα στέλνει  η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την εξάρθρωση της γιάφκας στην ΑΣΟΕ, στην οποία κατασχέθηκαν ρόπαλα, κράνη και υλικά για κατασκευή  μολότωφ.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί «κόκκινος συναγερμός» καθώς στην αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, καταφτάνουν πληροφορίες που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου οργανώνονται για  να δυναμιτίσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν επεισόδια.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας με τους Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ, της Νομικής και του Παντείου ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα στις πανεπιστημιακές σχολές και να μην χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για διάφορες ομάδες. Εξετάζεται να κλείσουν νωρίτερα οι σχολές, ενώ αναμένεται να διατεθούν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση επεισοδίων.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα όπου δεν επιτρέπονται οι καταλήψεις και η παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ζωής», ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση τη βούληση της κυβέρνησης τα  πανεπιστήμια της χώρας «να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνουν ότι στα σχέδια της ΕΛΑΣ είναι να πραγματοποιηθούν ανάλογες επιχειρήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, πάντα με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά της ΕΛΑΣ, σε στενή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και τις πρυτανείες.