Μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής - Ξηλώθηκε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» - Απετράπη χτύπημα

Την αρχική γιάφκα της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, εντόπισε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κατά την διάρκεια της εκτεταμένης επιχείρησης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Στο πλαίσιο της  επιχείρησης  συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία γυναίκα που φέρεται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση  ενώ βρέθηκε και ο οπλισμός της σε διαμέρισμα στον Χολαργό, όπου είχε μεταφερθεί από την γιάφκα της Κυψέλης.  

Η αστυνομία τώρα αναζητά τον 46χρονο άνδρα που είχε κάνει την ενοικίαση και είναι γνωστός και ως διαχειριστής των καταλήψεων των Εξαρχείων.

Υπό στενό κλοιό ο 46χρονος

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αστυνομικοί είχαν σε στενό κλοιό τον 46χρονο που αναζητείται και τον 41χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», αλλά αποφυλακίστηκε με όρους στις 12-2-2018, με το νόμο Παρασκευόπουλου, (Ν. 4489/2017, άρθρο 43).

Ο 46χρονος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν μεταξύ των συντελεστών της κατάληψης «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, η οποία εκκενώθηκε από την Αστυνομία, στις 26 Αυγούστου 2019.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση στο κτίριο δεν ήταν τυχαία, καθώς ο 46χρονος ήταν ήδη στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ επίσης φέρεται και ως πρωταγωνιστής σε επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια.

Η ληστεία που τους πρόδωσε

Η ένοπλη ληστεία που διέπραξαν οι τρομοκράτες, τον περασμένο μήνα, απλώς επιβεβαίωσε και εργαστηριακά, ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε εκεί ήταν το ίδιο με το όπλο της οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό και την σύλληψη του 46χρονου, καθώς τα στοιχεία που έχουν, αναφέρουν ότι κατά τη ληστεία, το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Την ληστεία φέρονται ότι διέπραξαν ο 41χρονος παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής, μαζί με τον 46χρονο καταζητούμενο.

Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 45 ετών, δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ωστόσο στο σπίτι που διέμενε, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57 στο Χολαργό, βρέθηκαν όλα τα όπλα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Ο ρόλος της 39χρονης

Η 39χρονη γυναίκα, όπως έγινε γνωστό είναι σύντροφος του 46χρονου καταζητούμενου και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα συναφή που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο.

Τα άλλα 15 άτομα που προσήχθησαν συνεχίζουν να εξετάζονται στην Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γνώριζαν, και σε ποιο βαθμό, τη δράση της οργάνωσης ή παρείχαν κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο στους άμεσα εμπλεκόμενους, οπότε ενδέχεται κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Περίμεναν χτύπημα

Η  επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής έγιναν σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο. Και αυτό διότι οι «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα που θα γινόταν κοντά στην επέτειο του Πολυτεχνείου ή κοντά στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι είχε εκδοθεί διαταγή στο πρόσφατο παρελθόν που ζητούσε από τους αστυνομικούς πρόσθετα μέτρα αυτοπροστασίας και αυξημένη προσοχή στη φύλαξη Αστυνομικών Τμημάτων, δημόσιων κτιρίων, πρεσβειών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η δύναμη πυρός των συλληφθέντων ήταν τα πέντε Καλάσνικοφ που είχαν στην κατοχή τους και οι χειροβομβίδες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι μπορεί να υπήρχαν σκέψεις και για βομβιστικές ενέργειες, καθώς βρέθηκαν πυροκροτητές και τεμάχια εκρηκτικών.