Αντικαπνιστικός: Πρόστιμα που «καίνε» και για τους καπνιστές

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα αλλάξουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησής τους.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί για  «τσουχτερές» ποινές σε όσους επιμένουν να αψηφούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σήμερα, τα πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν είχε πρωτοψηφισθεί ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θεωρούνται σε κάποιες περιπτώσεις μικρά.

Μέχρι και τριπλασιασμός

Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα πρόστιμα που αναμένεται να αλλάξει αφορά τους ίδιους τους καπνιστές στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα πλήρωναν για την παράβασή τους μόλις 50 ευρώ, ποσό που με τη νέα ΚΥΑ ενδέχεται είτε να διπλασιαστεί είτε ακόμη και να τριπλασιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πρόσφατα θεσμοθετημένα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητο με ανηλίκους και σε παιδικές χαρές είναι 1.200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

Το 20% στο Υπουργείο Προστασίας

Στην ίδια κοινή υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για απόδοση του 20% των εσόδων από τα πρόστιμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως ανέφερε χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το ποσό αυτό θα διατίθεται για την ανανέωση του εξοπλισμού (όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, νέες στολές των αστυνομικών κ.ά.) και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος, αναφορικά με τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο επιδότησης της αγοράς θερμαστρών για τους εξωτερικούς χώρους τους, ώστε να εξυπηρετούνται και οι καπνιστές.

Η κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται να έχει εκδοθεί πριν από τις 19 Νοεμβρίου, όταν, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα γίνει και η επίσημη έναρξη της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.