«Φοβάμαι ότι στο τέλος θα μιλήσουν τα όπλα» - Επί ποδός οι κάτοικοι στις ακριτικές Μουριές

Tρόμος επικρατεί στο χωριό  Σταθμός Μουριών του νομού Κιλκίς, έναν ακριτικό οικισμό όπου ζουν περίπου 500 άτομα εξαιτίας , όπως λένε, της υψηλής εγκληματικότητας που παρουσιάστηκε στο χωριό τους, μετά την μετεγκατάσταση  300 προσφύγων και μεταναστών, εδώ και 1,5 χρόνο σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Μάλιστα, οι κάτοικοι ήδη εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από μόνοι τους πεζές περιπολίες στο χωριό τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να προλάβουν οποιοδήποτε νέο κρούσμα εγκληματικότητας. Αυτό αναμένεται να αποφασισθεί την Κυριακή σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι σε δημοτικό κτίριο.

Παρενοχλήσεις σε κοπέλες

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο ethnos.gr  είναι πάρα πολύ συχνά τα κρούσματα κλοπών σε σπίτια, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και στην πλατεία του χωριού, οι αιματηρές συρράξεις μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών και οι άσεμνες και προσβλητικές παρενοχλήσεις σε νεαρά κορίτσια. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, μεσημέρι στην πλατεία του χωριού, αλλοδαποί επιτέθηκαν σε κάτοικο και του πήραν με απειλές το κινητό.

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ακόμα ότι αισθάνονται παντελώς απροστάτευτοι από την Πολιτεία, αφού παρά τις συνεχείς καταγγελίες τους στην αστυνομία, αυτή ουσιαστικά δεν επεμβαίνει, για να επιβάλει την τάξη. «Ό,τι δεν κάνει η Πολιτεία, είναι μοιραίο να το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, αν και εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Θέλουμε τα νησιά να αποσυμφορηθούν, αλλά εδώ μιλάμε για 300 πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα χωριό 500 κατοίκων. Έχουμε δείξει τον ανθρωπισμό μας, αφού ο δήμος μας φιλοξενεί 2.300 άτομα και οι πρώτοι ήρθαν το 2015. Πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας», τονίζει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης.

Φόβοι για «μεγάλο κακό»

Για συναισθήματα τρόμου και αγανάκτησης έκαναν λόγοι κάτοικοι των Μουριών. Όπως τονίζουν, σε ένα μικρό και ήσυχο χωριό η εγκληματικότητα κυρίως από την περασμένη άνοιξη και μετά έχει φτάσει στα ύψη και όλοι φοβούνται, μήπως κάποια στιγμή γίνει ένα πολύ μεγάλο κακό.

«Αυτοί που μένουν εδώ, δεν είναι γυναικόπαιδα. Πολλοί είναι άντρες και μάλιστα φαίνονται ότι είναι επικίνδυνοι. Αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο να βγουν τα όπλα. Φοβάμαι ότι άμεσα οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες και τρέμω στο ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποιος φόνος ή βιασμός. Ήδη ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το βράδυ πεζές περιπολίες», αναφέρει  ο Γιώργος Μακρίδης, εκπρόσωπος των κατοίκων του χωριού.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι κλέβουν προϊόντα από τα χωράφια μας και τους μπαχτσέδες. Το πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα, η χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των παιδιών μας και η προστυχιά. Τη 16χρονη κόρη μου προχθές κάποιος παρενόχλησε σεξουαλικά στο παζάρι με πολύ άσχημο τρόπο μπροστά στη μάνα της. Ένα μεσημέρι, στην παιδική χαρά κάποιοι πλακώθηκαν πολύ άσχημα στο ξύλο μεταξύ τους, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, τα οποία κοιτούσαν τρομοκρατημένα. Από τους περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής μας, δυστυχώς, οι περίπου 200 είναι αποβράσματα. Από τη στιγμή που δεν έχουμε προστασία από κανέναν, σκεφτόμαστε ακόμα και να πάρουμε τα όπλα. Είμαστε κι εμείς προσφυγικής καταγωγής και πριν από 1,5 χρόνο τους δεχτήκαμε και τους φιλοξενούμε. Ωστόσο, το κακό ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη. Πολλοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι κακοποιά στοιχεία», αναφέρει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτίδης, κάτοικος του χωριού.

Προτεινόμενα για εσάς