Διαδηλώσεις στο... πεζοδρόμιο - Τέλος στην «ομηρία» της Αθήνας θέλει να βάλει ο Μητσοτάκης

Να βάλει τέλος στην «ομηρία» της Αθήνας και στην απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που προκαλούν οι συνεχείς πορείες, κατά κανόνα ιδιαίτερα μικρών ομάδων διαδηλωτών, στο κέντρο της πόλης θέλει να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να θεωρεί ότι  «είναι απαράδεκτο λίγες εκατοντάδες άτομα να ταλαιπωρούν μια ολόκληρη πόλη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής (Κωστής Παπαδιόχος) προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να εξετάσει διάφορα εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης του προβλήματος ανάλογα με τον όγκο των διαδηλώσεων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, σε μικρές πορείες είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μια λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να μην κλείνουν ολόκληροι κεντρικοί δρόμοι, όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι τώρα. Οι ακόμη μικρότερες πορείες, προστίθεται, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Συγκεκριμένος χώρος

Επίσης, εναλλακτικά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις. Ειδικότερα, μπορεί να είναι συγκεκριμένη η διαδρομή της πορείας, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων από την Αστυνομία, ή να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, όπως για παράδειγμα το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εσωτερική «διαβούλευση» στην κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί προς συζήτηση με τους φορείς της πόλης, τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και τα συνδικάτα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εάν κριθεί απαραίτητο η κυβέρνηση θα αναλάβει και τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Επιδίωξη συναίνεσης

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση, όπως έπραξε πρόσφατα και με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα επιδιώξει τη συναίνεση. Ομως, όπως τονίζεται, «πέρα από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει και το δικαίωμα στην κυκλοφορία». Εξάλλου, η συνεχής πρόκληση κυκλοφοριακού «εμφράγματος» στην πόλη δεν έχει ως μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Εχει, επίσης, σοβαρή επίπτωση στην οικονομική ζωή της πόλης, καθώς τα καταστήματα «νεκρώνουν», αλλά και στον τουρισμό, που πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην πρωτεύουσα.

Τα στοιχεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2019 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών –στη συντριπτική τους πλειονότητα στην Αθήνα– και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν  43.709  αστυνομικοί.

Επίσης, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 3.514 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 106.970 αστυνομικοί.

Η κυοφορούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ώστε η Αθήνα να καταστεί μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια τερματισμού του «άβατου» των Εξαρχείων: Η πάταξη των ναρκεμπόρων, η αντιμετώπιση της βίας και η εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων έχουν δρομολογηθεί, ενώ στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η υπόγεια ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.