«Φάουλ» με τα ενοίκια - Πήραν πίσω το ότι θα προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολόγητου

Ενώ, μιλώντας χθες στον  ΣΚΑΙ,  είχε δηλώσει πως  «οι δαπάνες για ενοίκια θα μετρούν για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020». δεν πέρασαν ούτε 12 ώρες και… πηγές του υπουργείο Οικονομικών ήρθαν τον διαψεύσουν. Ο λόγος για το «φάουλ» Σταϊκούρα…

Οπως ανέφεραν στο iefimerida.gr πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι πληρωμές για ενοίκιο δεν θα προσμετρώνται για να «πιαστεί» ο στόχος του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν προχωρούσε μια τέτοια ρύθμιση σχεδόν η μισή Ελλάδα, που είναι σε μισθωμένη κατοικία, θα έπιανε απ’ ευθείας το όριο. Επιπλέον, πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων, ανεξάρτητα με του αν θα προσμετρηθούν στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών.

Το εισόδημα από ενοίκια θα προστίθεται, πάντως, στα υπόλοιπα εισοδήματα για να υπολογίζεται η υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές. Παραμένει ζητούμενο πώς θα εντοπίζεται το “μαύρο” μέρος του ενοικίου, δηλαδή αυτό που πληρώνει με μετρητά ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη.