Δίωρη η κατάθεση Γεωργιάδη για τη Novartis - Ζητούνται διευκρινήσεις από τις ΗΠΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Έγγραφο με ερωτήματα για τους προστατευόμενους μάρτυρες απέστειλαν στις αμερικανικές αρχές οι  δύο αντεισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση Novartis σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος.

Συγκεκριμένα ρωτούν εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, που  έχουν εξεταστεί και στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εκεί ερευνών για την Novartis, έχουν πάρει χρήματα σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο η αν προσδοκούν να πάρουν, καθώς και αν  έχουν εξεταστεί και άλλοι και τι έχουν πει.

Εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες,  έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ με χρηματικό αντάλλαγμα ή προσδοκία ανταλλάγματος, όπως ορίζει εκεί ο νόμος, τότε δεν μπορεί να είναι και στη χώρα μας σε καθεστώς προστασίας και θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν, δηλαδή να καταθέσουν επωνύμως ως μάρτυρες είτε στη δικαιοσύνη είτε στην Προανακριτική.

Σε μία τέτοια περίπτωση η διερεύνηση της υπόθεσης για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης θα διευκολυνθεί σοβαρά και η έρευνα Βουλής και Δικαιοσύνης θα ρίξει φως σε σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Σήμερα προσήλθε στον Άρειο Πάγο, για να καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθετε επί δύο ώρες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή στον οποίο επίσης έχουν ήδη καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι.

Ο συνήγορος του Άδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «ο υπουργός κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας για μία δυσώδη υπόθεση, όπου δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό τους έργο από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.