Ποιο είναι το βίντεο για το οποίο ο Κανάκης έφαγε «καμπάνα» 100.000 ευρώ από το δικαστήριο

 Ένα βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή του Αντώνη Κανάκη «Ράδιο Αρβύλα» τον Φεβρουάριο του 2014 και είχε ως θέμα την τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολου Κενανίδη, ήταν η αιτία ώστε η ομοσπονδία και ο πρόεδρος της να κινηθούν δικαστικά εναντίον τον γνωστού παρουσιαστή και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στον οποίο προβάλλονταν τότε η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα».

Τόσο η Ομοσπονδία όσο και o κ. Κενανίδης κατηγορούσαν τον παρουσιαστή για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά  στο οποίο οι συντελεστές της εκπομπής φέρονται να κορόιδευαν τη χροιά της φωνής του «προέδρου των φορτηγατζήδων», όπως τον αποκαλούσαν. Πριν από καιρό βγήκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pageviews,το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Απόστολος Κενανίδης πρέπει να αποζημιωθεί με 100.000 ευρώ από τον Αντώνη Κανάκη, την εταιρία του Tony Productions και τον Ant1 για τα προσβλητικό σχόλιο του παρουσιαστή και των συντελεστών του “Ράδιο Αρβύλα” στο οποίο φέρονται να χλευάζουν τη χροιά της φωνής του “προέδρου των φορτηγατζήδων”.

Τόσο η Ομοσπονδία όσο και o κ. Κενανίδης είχαν κατηγορήσει τον Αντώνη Κανάκη για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά.

Το επίμαχο επεισόδιο της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» είχε προβληθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2014, και σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής: «εντελώς απρόκλητα, ασύνδετα και ασυνάρτητα με το όλο περιεχόμενο της εκπομπής, τη σάτιρα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και γενικότερα τα υπόλοιπα θέματα του επεισοδίου, παρουσιάστηκαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Απόστολου Κενανίδη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διαβούλευσης Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το συζητούμενο τότε νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, αφού ο Αντώνης Κανάκης μαζί με τους συμπαρουσιαστές του προλόγισαν έτσι το θέμα ώστε στη συνέχεια να τον γελοιοποιήσουν με υπαινιγμούς για τη χροιά της φωνής του».. .

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ενάγοντα

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κ. Κενανίδη, Κώστα Παπαδάκη, «Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα στην τηλεοπτική αυθαιρεσία και διαπόμπευση προσώπων και συμπεριφορών που πηγάζουν από φυσική αδυναμία, πολύ περισσότερο όταν οι φορείς τους δεν επέλεξαν την τηλεοπτική δημοσιότητα, η οποία τους επιβλήθηκε ακούσια.

Η απόφαση θέτει τα όρια ανάμεσα στην σάτιρα και τον χλευασμό, αποκαλύπτει τον μεθοδευμένο και συστηματικό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο η εκπομπή προδιέθεσε και παρέσυρε τους θεατές να χλευάσουν τον ενάγοντα.

Ο Απόστολος Κενανίδης

Η απόφαση απέρριψε διεξοδικά και το άλλοθι-ασυλία της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας των παρουσιαστών τους («…Δεν χωρεί συμψηφισμός θετικών και αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών»). Το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης που επιδικάστηκε αντιστοιχεί απόλυτα στην αρχή της αναλογικότητας αν ληφθούν υπόψη τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των εναγομένων και η έλλειψη υπαιτιότητας του ενάγοντος, αλλά κυρίως η τεράστια πανελλαδική έκταση της προσβολής, αφού επρόκειτο για το κορυφαίο αστείο θέμα σε εκπομπή τεράστιας τηλεθέασης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αναπαρήχθη σε πολλές χιλιάδες προβολές στο διαδίκτυο τις επόμενες μέρες.

Η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, αφού εκτός από τους αντιδίκους έφεση έχει ασκήσει και η Ο.Φ.Α.Ε. ως προς την οποία η αγωγή απορρίφθηκε παρά το γεγονός ότι προσβλήθηκε και χλευάστηκε και εκείνη εξίσου με τον κ. Κενανίδη στην διάρκεια της εκπομπής».

Αυτό είναι το επίμαχο βίντεο για το οποίο ο κ. Κενανίδης κινήθηκε δικαστικά: