Πέφτουν οι υπογραφές για κρεβάτια ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές - Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες στον ΕΟΠΥΥ  με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών  προκειμένου να κλειδώσουν οι αλλαγές σε παροχές και συμβάσεις με ιδιώτες.

Οι συμβάσεις θα τροποποιηθούν ώστε να γίνει εξοικονόμηση πόρων, αλλά ταυτόχρονα να δίνονται πιο πολλές παροχές στους ασφαλισμένους, περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Τα θέματα και οι αλλαγές που τίθενται επί τάπητος είναι:

Τα φάρμακα

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη διανομή των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς και αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να ξεκινήσει η τροφοδοσία της αλυσίδας διανομής. Αυτό που φαίνεται ότι είχε προβληματίσει τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ είναι η δημιουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος ώστε να καταγράφονται τα ακριβά φάρμακα κατά τη διανομή στους πάσχοντες. Όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχει βρεθεί η λύση ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή.

Οι κλινικές

Έτοιμες φαίνεται ότι είναι και οι νέες συμβάσεις που θα γίνουν με τις ιδιωτικές κλινικές για τη μίσθωση κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να νοσηλεύονται οι ασφαλισμένοι όταν δεν υπάρχει κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτή η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έως ότου γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ και να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια σε εντατικές που είναι κλειστές εδώ και χρόνια.

Αλλαγές σε παροχές

Ολοκληρώνονται και οι αλλαγές στον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διορθώνονται αδικίες που υπήρχαν, όπως περιγράφουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr

Ειδικότερα, τροποποιούνται τα κριτήρια για την κάλυψη συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά και υλικών σε χρονίως πάσχοντες που δεν αποζημιώνονταν, ορίζονται νέοι κανόνες για τη συνταγογράφηση, θεσμοθετούνται με καλύτερο τρόπο οι έλεγχοι στο σύστημα συνταγογράφησης, ενώ γίνονται αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Τροποποιήσεις γίνονται, όμως, και σε θεσμικό επίπεδο, αφού δημιουργείται Οργανισμός για τον ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια και προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες διοικητικού χαρακτήρα μέσα στον φορέα.

Προτεινόμενα για εσάς