Αντικαπνιστικός : «Πειραματίζονται με το μεροκάματο χιλιάδων ανθρώπων. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις»

Αντιδρούν ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών, για τον αντικαπνιστικό νόμο που πέρασε πρόσφατα στην Βουλή και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, Οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ια μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα τόσο για τους παραβάτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς και ελέγχους από την αστυνομία -που αντιδρά στην εν λόγω αρμοδιότητα.

«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα ο νέος αντικαπνιστικός νόμος. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από οκτώ-εννέα χρόνια, όταν πήγε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ολική απαγόρευση, είχαμε μια μείωση της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο τώρα» λέει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

«Το δικό μας μότο είναι ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία», τονίζει ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι «χρειάζονται τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο».

«Είναι αδόκιμο, για παράδειγμα, να μιλάμε για ολική απαγόρευση καπνίσματος στα κέντρα διασκέδαση  Επιπλέον, για τα καφέ θα έπρεπε να γίνει δεκτός ο πλήρης διαχωρισμός χώρων καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση είναι το να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ο Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι «είναι άδικο να επιβάλλονται ποινές στις επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις που λαμβάνουν όλα τα εκ του νόμου προαπαιτούμενα. Δηλαδή, όταν δεν έχει σταχτοδοχεία, έχει σήμανση και κάνει σύσταση στον πελάτη. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Ούτε βία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ούτε και να καταδώσουμε τους πελάτες μας», αναφέρει.

Η ΠΟΕΣΕ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις ώστε να υπάρξουν διατάξεις-«παράθυρα» για συγκεκριμένους υπο-κλάδους.

«Να δημιουργηθούν καταστήματα μη καπνιζόντων και καπνιζόντων»

Η εφαρμογή του νέου, αυστηρού αντικαπνιστικού πλαισίου έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πιο ήπιες λύσεις από την κυβέρνηση.

«Αυτό που έχουμε προτείνει από το παρελθόν είναι να γίνει ένας διαχωρισμός των καταστημάτων σε μη καπνιζόντων και καπνιζόντων. Με αυτόν τον τρόπο ο καπνιστής θα μπορούσε να πάει σε ένα κατάστημα όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, σεβόμενος ότι δεν μπορεί να καπνίσει και, αντιστρόφως, ένας μη καπνιστής να επισκεφθεί ένα μαγαζί καπνιζόντων, γνωρίζοντας τι θα συναντήσει» λέει στο iefimerida.gr ο Γιάννης Παναγιωτάκης, εκ των ιδιοκτητών του ιστορικού μπαρ «Ιπποπόταμος», που από το 1978 λειτουργεί στην οδό Δελφών, στο Κολωνάκι.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης εκτιμά ότι ο αντικαπνιστικός νόμος «θα πλήξει οικονομικά την επιχείρησή μας και ευρύτερα τον κλάδο, ιδίως τώρα που χειμωνιάζει. Είναι σαφές ότι είτε θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πελατών, είτε θα μειωθεί η προσέλευση ή, το πιθανότερο, και τα δυο μαζί».

«Καταδικάζονται» και τα μαγαζιά που έχουν αυλή

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης θεωρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα καταστήματα που δεν έχουν αυλή ή εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι με συγκεκριμένες διατάξεις του αντικαπνιστικού πλαισίου «βαφτίζονται» ως κλειστοί χώροι οι αυλές που δεν έχουν δυο εξόδους.

«Εμείς έχουμε αυλή στον “Ιπποπόταμο” και ούτως ή άλλως ενθαρρύναμε τους φίλους και πελάτες μας να καπνίζουν εκεί. Ομως από αυτά που μας μεταφέρονται είναι ότι επειδή δεν έχει δυο εξόδους θα θεωρηθεί ως κλειστός χώρος» σημειώνει ο Γιάννης Παναγιωτάκης.

«Να απαγορευτεί ολοκληρωτικά»

«Νομίζω θα ήταν πιο τίμιο να απαγορευτεί το τσιγάρο γενικώς. Καθώς αν ήθελαν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του καπνίσματος υπάρχουν άλλοι τρόποι. Θα μπορούσαν να δώσουν φορολογικά κίνητρα σε καταστήματα μη καπνιζόντων, ή να επιβάλλουν αντι-κίνητρα σε μαγαζιά καπνιζόντων, όπως λ.χ. μια εισφορά υπέρ δημόσιας υγείας, στα μαγαζιά καπνιζόντων. Πειραματίζονται με το μεροκάματο χιλιάδων ανθρώπων και ελπίζουμε να το καταλάβουν πριν να είναι αργά» λέει καταλήγοντας ο εκ των ιδιοκτητών του «Ιπποπόταμου».