Όχι στην έκδοση της Ιρανής Σαραρέ Καντεμί, από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Να μην εκδοθεί στο Ιράν η 37χρονη, Σαραρέ Καντεμί ζήτησε η αντεισαγγελέας της έδρας της ΣΤ´ Ποινικού Τμήματος.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως εάν γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή της γυναίκας και να κακοποιηθεί με ιδιαίτερη αγριότητα.

Η Σαραρέ Καντεμί ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα, περνώντας τον Έβρο με την 6χρονη κόρη της Ντιάνα, τον αδελφό και την αδελφή της, κυνηγημένη από τον αυταρχικό σύζυγό της που την κακοποιούσε.

Η ίδια ζήτησε από τους δικαστές να μην επιστρέψει στην πατρίδα της. Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της μάλιστα είπε πως είναι πολιτικός πρόσφυγας και θέλει τόσο τη δική της προστασία, όσο και της 6χρονης κόρης της.

Περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα της, μίλησε και για τη σχέση με τον σύζυγό της, τον οποίο κατηγόρησε, ότι τη χτυπούσε, ενώ για πρώτη φορά υποστήριξε πως είχε πολιτική δράση στη χώρα της.

Τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, άνοιξαν πανό μπροστά από τον Άρειο Πάγο και μετέβησαν στη συνέχεια και μέσα στο δικαστήριο.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Θόδωρο Μαργαρίτη και Παύλο Χρηστίδη μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Νάντια Γιαννακοπούλου βουλευτή καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ζέφη Δημαδάμα, Δημήτρη Οικονόμου, Δημήτρη Στάμου, Τάσο Δαρσινό, Δημήτρη Μάντζο, Βασίλη Χρονόπουλο.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Σαραρέ και σε όλους τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας, ενός πρόσφυγα που αρνείται τη βία και τις διακρίσεις. Είναι η ιστορία των ανθρώπων που διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο. Είμαστε μαζί τους, είμαστε δίπλα τους».

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, κατέθεσε στο Δικαστήριο, πως η 37χρονη κινδυνεύει εάν εκδοθεί στο Ιράν λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές». Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για το αίτημα της έκδοσης της 37χρονης στις 29 Οκτωβρίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 37χρονη, σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, έφυγε από την πατρίδα της, πέρασε παράνομα από τον Έβρο στην Ελλάδα μαζί με την 6χρονη κόρη της το περασμένο καλοκαίρι, για να γλιτώσει από τον σύζυγό της που τις κακοποιούσε συστηματικά.

Η Σαραρέ Κχαντεμί συνελήφθη στην Ορεστιάδα με ένταλμα της Ιντερπόλ, που εκδόθηκε από το Ιράν, καθώς ο σύζυγός της την κατήγγειλε για αρπαγή ανηλίκου και ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.