Drones και ρομπότ "συνενώνουν" δυνάμεις στην ανίχνευση παγιδευμένων θυμάτων
Της Αθηνάς Κοροβέση. Η πρωτοποριακή έρευνα της επιστημονικής ομάδας I-SENSE του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που οδήγησε στις καινοτόμες πρακτικές του ευρωπαϊκού έργου CURSOR για την βελτιστοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης παγιδευμένων θυμάτων στις περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.
Της Αθηνάς Κοροβέση
Είναι γεγονός ότι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (ελληνιστί “δρόνοι”) πραγματοποιούν μία γενναία “εισβολή” στην καθημερινότητά μας. Άλλοτε για λόγους επαγγελματικής και ερασιτεχνικής φωτογραφικής και βιντεοσκοπικής κάλυψης, άλλοτε για λόγους ψυχαγωγίας ως μία εναλλακτική ενασχόληση, άλλοτε ως δημοσιογραφικά και επικοινωνιακά εργαλεία, και άλλοτε ως μικροί “ντέτεκτιβ” – ως μέρη δηλαδή ενός συστήματος παρακολούθησης για λόγους δημόσιας ή ιδιωτικής ασφάλειας αλλά και αποτροπής της εγκληματικότητας.
Οι “δρόνοι” εισβάλλουν πλέον και σε άλλα “μετερίζια”, όπως εκείνα που σχετίζονται με την καθοριστική συνεισφορά τους σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, ως επικουρικά-πολυσήμαντα επιστημονικά εργαλεία.
Drones, ρομποτικός εξοπλισμός και προηγμένοι αισθητήρες στην υπηρεσία της διάσωσης
Είναι αντιληπτό ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όταν η χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων συνδυάζεται με την ρομποτική.
Ένας τομέας στον οποίο ο συνδυασμός αυτός αποκτά βαρύνουσα σημασία για το υπέρτατο αγαθό, την ζωή, αφορά στα αποτελέσματα της 5χρονης έρευνας της ερευνητικής ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Καινοτόμοι τρόποι ανίχνευσης παγιδευμένων θυμάτων κάτω από συντρίμμια από το νέο ευρωπαϊκό έργο CURSOR
Το νέο ευρωπαϊκό έργο CURSOR, το οποίο αναμένεται να αναπτύξει σύγχρονες τεχνολογίες για την ανίχνευση θυμάτων παγιδευμένων κάτω από συντρίμμια σε περιπτώσεις φυσικών ή μη καταστροφών, αποτελεί την συνέχεια της πολύχρονης έρευνας της ομάδας ‘I-SENSE’ του ΕΜΠ.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο συνενώνει τεχνολογίες αιχμής στην ρομποτική, τις επικοινωνίες, τη διαχείριση κρίσεων, την μικρό-ηλεκτρονική, αλλά και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης παρέχοντας καινοτόμες εφαρμογές για την αποτελεσματική διάσωση θυμάτων σε συντρίμμια.
Στόχος του έργου είναι η ταχύτερη ανίχνευση των επιζώντων που έχουν παγιδευτεί σε κατεστραμμένα κτίρια, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των διασωστών, μέσω των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών με χρήση drones, μικροσκοπικού ρομποτικού εξοπλισμού και προηγμένων αισθητήρων.
Ειδικότερα, το έργο προσφέρει το καινοτόμο CURSOR Search and Rescue Kit, το οποίο περιλαμβάνει μικροσκοπικά ρομπότ και διαφορετικούς τύπους drones. Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με χημικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών που υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία και μεταφέρονται από την έδρα των επιχειρήσεων στο σημείο της καταστροφής με drones, ενώ εργάζονται ανεξάρτητα σε ομάδες αναζητώντας επιζώντες. Επιπλέον, το UAV Mothership (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) λειτουργεί ως εναέριος κόμβος που παράγει απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας της ζώνης καταστροφής και επιτρέπει την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.
Νέες βάσεις για την διάσωση των θυμάτων στις περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών
Η καινοτόμα πρακτική του CURSOR θέτει νέες βάσεις για την διάσωση των θυμάτων στις περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος μιας τέτοιας πρόκλησης την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι αστικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η αστυνομία, οι ιατρικές υπηρεσίες και οι δομές πολιτικής προστασίας, καθώς ο άμεσος και αποτελεσματικός ρυθμός αντίδρασης που πρέπει να επιδείξουν, ώστε να εντοπίσουν τους επιζώντες εντός του κρίσιμου χρονικού περιθωρίου των 72 ωρών. Συχνά τέτοιες καταστάσεις ενέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου, λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων και του εύθραυστου περιβάλλοντος, που μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για τις ζωές των ίδιων των διασωστών.
Μετατροπή της τεχνογνωσίας σε μία πρωτοποριακή τεχνολογία
Όπως εξηγεί ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έργου CURSOR στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας (THW), Klaus Dieter, «Οι διασώστες έχουν πρακτική εμπειρία αντιμετώπισης αυτών των έκτακτων καταστάσεων και οι επιστημονικοί συνεργάτες του έργου διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογικών εργαλείων. Μέσω αυτής της μοναδικής συνεργασίας μεταξύ τεχνικών εταίρων, βιομηχανίας, ακαδημαϊκών και διασωστών, η τεχνογνωσία θα μετατραπεί σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που συμβάλλει στον εντοπισμό των θαμμένων θυμάτων πιο γρήγορα και με μικρότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους που διεξάγουν την έρευνα».
Αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων διάσωσης
Συνοψίζοντας, το έργο CURSOR αποσκοπεί στην πλήρη κάλυψη για τις ανάγκες των επιχειρήσεων διάσωσης, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Για την επίτευξη αυτού του απώτερου στόχου του πρωτοποριακού έργου, συμμετέχοντες στο έργο είναι 16 εταίροι, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ερευνητικούς οργανισμούς που θα παρέχουν τεχνολογία αιχμής, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν το βασικό καινοτόμο εξοπλισμό του έργου και θα εμπορευματοποιήσουν τα αποτελέσματά του. Τους σκοπούς του έργου θα ενισχύσουν επίσης άλλοι επαγγελματικοί φορείς ως μέλη της Επιτροπής Διασωστών, υπεύθυνης για τις δραστηριότητες επικύρωσης και τυποποίησης της τεχνολογίας.
Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση της Κοινοπραξίας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, στην Στουτγάρδη, Γερμανία.
Λίγες πληροφορίες για το έργο CURSOR:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 7 εκατ. ευρώ στην ερευνητική πρόταση CURSOR στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το έργο ξεκίνησε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια τρία χρόνια.
Το CURSOR συνενώνει τεχνολογίες αιχμής στην ρομποτική, τις επικοινωνίες, τη διαχείριση κρίσεων, την μικρό-ηλεκτρονική, αλλά και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης παρέχοντας καινοτόμες εφαρμογές για την αποτελεσματική διάσωση θυμάτων σε συντρίμμια και αποτελεί συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) τα τελευταία 5 χρόνια. Το ΕΠΙΣΕΥ κατέχει το ρόλο του Τεχνικού και Επιστημονικού Συντονιστή του Έργου CURSOR και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη μονάδων εντοπισμού για το ρομποτικό εξοπλισμό. Επιπλέον συμβάλλει στη διαδικασία προώθησης της προόδου που επιτυγχάνεται στο Έργο.
Εταίροι Κοινοπραξίας:
Επαγγελματίες:Technisches Hilfswerk – Bundesministerium des Innern – Γερμανία, Entente pour la Forêt Méditerranéenne – Γαλλία, Merseyside Fire and Rescue Authority – Ηνωμένο Βασίλειο, Service Départemental d’Incendie et de Secours de la Savoie – Γαλλία, Ηellenic Rescue Team ATTICA – Ελλάδα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: EXODUS SA – Ελλάδα, C4CONTROLS – Ηνωμένο Βασίλειο, International Security Competence Centre GmbH – Αυστρία, Trilateral Research Ltd – Ιρλανδία, ARTTIC S.A.S. – Γαλλία (Project office)
Ερευνητικά κέντρα: Tohoku University – Ιαπωνία, Institute of Communications and Computer Systems, Ελλάδα, SINTEF AS – Νορβηγία, Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives – Γαλλία, The University of Manchester – Ηνωμένο Βασίλειο
Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί: German Institute for Standardisation, Γερμανία
Μέλη του Συμβουλίου Διασωστών: International Search and Rescue Advisory Group, Regione Liguria, USAR.NL, USAR US, National Research Institute of Fire and Disaster (Ιαπωνία)
Διάρκεια έργου: 01/09/2019 – 30/08/2022
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: 6.999.822,50€
RIA – Research and Innovation action
Πρόγραμμα: H2020-EU.3.7.5. – Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης σε κρίσεις και καταστροφές
Θέμα: SU-DRS02-2018-2019-2020 – Τεχνολογίες για διασώστες
Πληροφορίες: Δρ. Άγγελος Αμδίτης (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τεχνικός και Επιστημονικός Συντονιστής του Έργου CURSOR.